מאגר הכתר בראשית פרק טז עם פירוש רמב"ן

פרק טז
[א] וְשָׂרַי֙ אֵ֣שֶׁת אַבְרָ֔ם לֹ֥א יָלְדָ֖ה ל֑וֹ וְלָ֛הּ שִׁפְחָ֥ה מִצְרִ֖ית וּשְׁמָ֥הּ הָגָֽר:
[ב] וַתֹּ֨אמֶר שָׂרַ֜י אֶל־אַבְרָ֗ם הִנֵּה־נָ֞א עֲצָרַ֤נִי יְהוָה֙ מִלֶּ֔דֶת בֹּא־נָא֙ אֶל־שִׁפְחָתִ֔י אוּלַ֥י אִבָּנֶ֖ה מִמֶּ֑נָּה וַיִּשְׁמַ֥ע אַבְרָ֖ם לְק֥וֹל שָׂרָֽי:
[ג] וַתִּקַּ֞ח שָׂרַ֣י אֵֽשֶׁת־אַבְרָ֗ם אֶת־הָגָ֤ר הַמִּצְרִית֙ שִׁפְחָתָ֔הּ מִקֵּץ֙ עֶ֣שֶׂר שָׁנִ֔ים לְשֶׁ֥בֶת אַבְרָ֖ם בְּאֶ֣רֶץ כְּנָ֑עַן וַתִּתֵּ֥ן אֹתָ֛הּ לְאַבְרָ֥ם אִישָׁ֖הּ ל֥וֹ לְאִשָּֽׁה:
[ד] וַיָּבֹ֥א אֶל־הָגָ֖ר וַתַּ֑הַר וַתֵּ֙רֶא֙ כִּ֣י הָרָ֔תָה וַתֵּקַ֥ל גְּבִרְתָּ֖הּ בְּעֵינֶֽיהָ:
[ה] וַתֹּ֨אמֶר שָׂרַ֣י אֶל־אַבְרָם֘ חֲמָסִ֣י עָלֶיךָ֒ אָנֹכִ֗י נָתַ֤תִּי שִׁפְחָתִי֙ בְּחֵיקֶ֔ךָ וַתֵּ֙רֶא֙ כִּ֣י הָרָ֔תָה וָאֵקַ֖ל בְּעֵינֶ֑יהָ יִשְׁפֹּ֥ט יְהוָ֖ה בֵּינִ֥י וּבֵינֶֽיךָ:
[ו] וַיֹּ֨אמֶר אַבְרָ֜ם אֶל־שָׂרַ֗י הִנֵּ֤ה שִׁפְחָתֵךְ֙ בְּיָדֵ֔ךְ עֲשִׂי־לָ֖הּ הַטּ֣וֹב בְּעֵינָ֑יִךְ וַתְּעַנֶּ֣הָ שָׂרַ֔י וַתִּבְרַ֖ח מִפָּנֶֽיהָ:
[ז] וַֽיִּמְצָאָ֞הּ מַלְאַ֧ךְ יְהוָ֛ה עַל־עֵ֥ין הַמַּ֖יִם בַּמִּדְבָּ֑ר עַל־הָעַ֖יִן בְּדֶ֥רֶךְ שֽׁוּר:
[ח] וַיֹּאמַ֗ר הָגָ֞ר שִׁפְחַ֥ת שָׂרַ֛י אֵֽי־מִזֶּ֥ה בָ֖את וְאָ֣נָה תֵלֵ֑כִי וַתֹּ֕אמֶר מִפְּנֵי֙ שָׂרַ֣י גְּבִרְתִּ֔י אָנֹכִ֖י בֹּרַֽחַת:
[ט] וַיֹּ֤אמֶר לָהּ֙ מַלְאַ֣ךְ יְהוָ֔ה שׁ֖וּבִי אֶל־גְּבִרְתֵּ֑ךְ וְהִתְעַנִּ֖י תַּ֥חַת יָדֶֽיהָ:
[י] וַיֹּ֤אמֶר לָהּ֙ מַלְאַ֣ךְ יְהוָ֔ה הַרְבָּ֥ה אַרְבֶּ֖ה אֶת־זַרְעֵ֑ךְ וְלֹ֥א יִסָּפֵ֖ר מֵרֹֽב:
[יא] וַיֹּ֤אמֶר לָהּ֙ מַלְאַ֣ךְ יְהוָ֔ה הִנָּ֥ךְ הָרָ֖ה וְיֹלַ֣דְתְּ בֵּ֑ן וְקָרָ֤את שְׁמוֹ֙ יִשְׁמָעֵ֔אל כִּֽי־שָׁמַ֥ע יְהוָ֖ה אֶל־עָנְיֵֽךְ:
[יב] וְה֤וּא יִֽהְיֶה֙ פֶּ֣רֶא אָדָ֔ם יָד֣וֹ בַכֹּ֔ל וְיַ֥ד כֹּ֖ל בּ֑וֹ וְעַל־פְּנֵ֥י כָל־אֶחָ֖יו יִשְׁכֹּֽן:
[יג] וַתִּקְרָ֤א שֵׁם־יְהוָה֙ הַדֹּבֵ֣ר אֵלֶ֔יהָ אַתָּ֖ה אֵ֣ל רֳאִ֑י כִּ֣י אָמְרָ֗ה הֲגַ֥ם הֲלֹ֛ם רָאִ֖יתִי אַחֲרֵ֥י רֹאִֽי:
[יד] עַל־כֵּן֙ קָרָ֣א לַבְּאֵ֔ר בְּאֵ֥ר לַחַ֖י רֹאִ֑י הִנֵּ֥ה בֵין־קָדֵ֖שׁ וּבֵ֥ין בָּֽרֶד:
[טו] וַתֵּ֧לֶד הָגָ֛ר לְאַבְרָ֖ם בֵּ֑ן וַיִּקְרָ֨א אַבְרָ֧ם שֶׁם־בְּנ֛וֹ אֲשֶׁר־יָלְדָ֥ה הָגָ֖ר יִשְׁמָעֵֽאל:
[טז] וְאַבְרָ֕ם בֶּן־שְׁמֹנִ֥ים שָׁנָ֖ה וְשֵׁ֣שׁ שָׁנִ֑ים בְּלֶדֶת־הָגָ֥ר אֶת־יִשְׁמָעֵ֖אל לְאַבְרָֽם: ס

פרק טז
(ב) וישמע אברם לקול שרי - לא אמר הכתוב 'ויעש כן' , אבל אמר כי שמע לקול שרי; ירמוז , כי אעפ"י שאברם מתאוה מאד לבנים , לא עשה כן בלא רשות שרי , וגם עתה לא נתכון שיִבָּנֶה הוא מהגר ויהיה זרעו ממנה , אבל כל כונתו לעשות רצון שרה , שתִבָּנֶה ממנה - שיהיה לה נחת רוח בבני שפחתה , או זכות , שתזכה היא לבנים בעבור כן , כדברי רבותינו (ב"ר עא , ז). (ג) ואמר עוד: ותקח שרי - להודיע שלא מהר אברם לדבר , עד שלקחה שרי ונתנה בחיקו (ראה להלן , ה). והזכיר הכתוב שרי אשת אברם ולאברם אישה , לרמוז כי שרי לא נתיאשה מאברם ולא הרחיקה עצמה מאצלו , כי היא אשתו והוא אישה , אבל רצתה שתהיה גם הגר אשתו , ולכך אמר: לו לאשה - שלא תהיה כפילגש , רק כאשה נשואה לו. וכל זה - מוּסַר שרה והכבוד שהיא נוהגת בבעלה. מקץ עשר שנים - מועד הקבוע לאשה ששהתה עם בעלה עשר שנים ולא ילדה , חיב לישא אחרת. לשבת אברם בארץ כנען - מגיד שאין ישיבת חוצה לארץ עולה לו מן המנין , לפי שלא נאמר לו "ואעשך לגוי גדול" (בר' יב , ב) , עד שבא לארץ ישראל; לשון רבנו שלמה. והטעם הזה איננו יפה , שישיבת חוצה לארץ - הלכה פסוקה היא שאינה עולה לשום אדם בעולם , ומשנה ששנינו בה (יבמות סד , א) - בכל אדם היא; ואם היה מפני ההבטחה הזו לאברהם , היתה עולה לשאר האנשים. וכבר טעו בה גם כן מן המפרשים טעות אחרת , שאמרו , שאין דין היושב בחוצה לארץ להוציא האשה ששהתה עמו עשר שנים ולא ילדה , ולא שישא אחרת. ואין הענין כן , אבל הכונה לומר , שאם שהה אדם עם אשתו בחוצה לארץ חמש או עשר שנים ובאו לארץ ישראל , שנותנין להם זמן עשר שנים מעת ביאתם בארץ , אולי בזכות הארץ יבנו. וכן עשו אברהם ושרה , מנו מעת בואם שם. (ו) ותענה שרי ותברח מפניה - חטאה אמנו בענוי הזה , וגם אברהם בהניחו לעשות כן , וישמע יי' אל עניה , ונתן לה שיהא פרא אדם , לענות זרע אברהם ושרה בכל מיני הענוי. (ט) שובי אל גברתך והתעני תחת ידיה - צוה אותה לשוב ולקבל עליה ממשלת גברתה. רמז כי לא תצא לחפשי ממנה , כי בני שרה ימשלו בזרעה לעולם. (יא) וקראת שמו ישמעאל - הודיע המלאך להגר שיהיה שמו ישמעאל , כדרך "הנה בן נולד לבית דוד יאשיהו שמו" (מ"א יג , ב). ואמר לה שהיא תקראנו כן , ותזכור כי שמע אלהים אל עניה. ואברם מעצמו קרא שמו כן (ראה להלן , טו) , שישמע אל ויעננו; או ששרת עליו רוח הקודש , כדברי רבנו שלמה , וקרא אותו 'ישמעאל' כי שמע אלהים אל עני אמו , כדברי המלאך. והנכון בעיני , כי המלאך צוה להגר שתקראנו כן , והיא יראה בעבור היותה פילגש לקרא שם לבן אדניה , וגלתה אליו הענין , ואברם קיים דבר השם; אבל לא הוצרך הכתוב להאריך בזה. (יב) פרא אדם - לשון רבנו שלמה: אוהב מדברות לצוד חיות , כמו שכתוב "וישב במדבר ויהי רובה קשת" (בר' כא , כ); ידו בכל - לסטיס; ויד כל בו - הכל שונאין אותו ומתגרין בו. והנכון , כי פרא אדם - סמוך: שיהיה איש פרא למוד מדבר , יצא בפעלו משחר לטרף (ע"פ איוב כד , ה) , ויטרף הכל והכל יטרפוהו. והענין - על זרעו , שיגדל ויהיו להם מלחמות רבות עם כל העמים. ורבי אברהם אמר: ידו בכל - שינצח מתחלה כל הגוים , ואחר כן יד כל בו - שינוצח בסוף. ועל פני כל אחיו - בני קטורה , ישכן - שיגדל זרעו מהם.