מאגר הכתר הושע פרק ט עם פירוש ר' יוסף כספי

פרק ט
[א] אַל־תִּשְׂמַ֨ח יִשְׂרָאֵ֤ל ׀ אֶל־גִּיל֙ כָּעַמִּ֔ים כִּ֥י זָנִ֖יתָ מֵעַ֣ל אֱלֹהֶ֑יךָ אָהַ֣בְתָּ אֶתְנָ֔ן עַ֖ל כָּל־גָּרְנ֥וֹת דָּגָֽן:
[ב] גֹּ֥רֶן וָיֶ֖קֶב לֹ֣א יִרְעֵ֑ם וְתִיר֖וֹשׁ יְכַ֥חֶשׁ בָּֽהּ:
[ג] לֹ֥א יֵשְׁב֖וּ בְּאֶ֣רֶץ יְהוָ֑ה וְשָׁ֤ב אֶפְרַ֙יִם֙ מִצְרַ֔יִם וּבְאַשּׁ֖וּר טָמֵ֥א יֹאכֵֽלוּ:
[ד] לֹא־יִסְּכ֨וּ לַיהוָ֥ה ׀ יַיִן֘ וְלֹ֣א יֶעֶרְבוּ־לוֹ֒ זִבְחֵיהֶ֗ם כְּלֶ֤חֶם אוֹנִים֙ לָהֶ֔ם כָּל־אֹכְלָ֖יו יִטַּמָּ֑אוּ כִּֽי־לַחְמָ֣ם לְנַפְשָׁ֔ם לֹ֥א יָב֖וֹא בֵּ֥ית יְהוָֽה:
[ה] מַֽה־תַּעֲשׂ֖וּ לְי֣וֹם מוֹעֵ֑ד וּלְי֖וֹם חַג־יְהוָֽה:
[ו] כִּֽי־הִנֵּ֤ה הָֽלְכוּ֙ מִשֹּׁ֔ד מִצְרַ֥יִם תְּקַבְּצֵ֖ם מֹ֣ף תְּקַבְּרֵ֑ם מַחְמַ֣ד לְכַסְפָּ֗ם קִמּוֹשׂ֙ יִֽירָשֵׁ֔ם ח֖וֹחַ בְּאָהֳלֵיהֶֽם:
[ז] בָּ֣אוּ׀ יְמֵ֣י הַפְּקֻדָּ֗ה בָּ֚אוּ יְמֵ֣י הַשִּׁלֻּ֔ם יֵדְע֖וּ יִשְׂרָאֵ֑ל אֱוִ֣יל הַנָּבִ֗יא מְשֻׁגָּע֙ אִ֣ישׁ הָר֔וּחַ עַ֚ל רֹ֣ב עֲוֺנְךָ֔ וְרַבָּ֖ה מַשְׂטֵמָֽה:
[ח] צֹפֶ֥ה אֶפְרַ֖יִם עִם־אֱלֹהָ֑י נָבִ֞יא פַּ֤ח יָקוֹשׁ֙ עַל־כָּל־דְּרָכָ֔יו מַשְׂטֵמָ֖ה בְּבֵ֥ית אֱלֹהָֽיו:
[ט] הֶעְמִ֥יקוּ שִׁחֵ֖תוּ כִּימֵ֣י הַגִּבְעָ֑ה יִזְכּ֣וֹר עֲוֺנָ֔ם יִפְק֖וֹד חַטֹּאותָֽם: ס
[י] כַּעֲנָבִ֣ים בַּמִּדְבָּ֗ר מָצָ֙אתִי֙ יִשְׂרָאֵ֔ל כְּבִכּוּרָ֤ה בִתְאֵנָה֙ בְּרֵ֣אשִׁיתָ֔הּ רָאִ֖יתִי אֲבוֹתֵיכֶ֑ם הֵ֜מָּה בָּ֣אוּ בַֽעַל־פְּע֗וֹר וַיִּנָּֽזְרוּ֙ לַבֹּ֔שֶׁת וַיִּהְי֥וּ שִׁקּוּצִ֖ים כְּאָהֳבָֽם:
[יא] אֶפְרַ֕יִם כָּע֖וֹף יִתְעוֹפֵ֣ף כְּבוֹדָ֑ם מִלֵּדָ֥ה וּמִבֶּ֖טֶן וּמֵהֵרָיֽוֹן:
[יב] כִּ֤י אִם־יְגַדְּלוּ֙ אֶת־בְּנֵיהֶ֔ם וְשִׁכַּלְתִּ֖ים מֵאָדָ֑ם כִּֽי־גַם־א֥וֹי לָהֶ֖ם בְּשׂוּרִ֥י מֵהֶֽם:
[יג] אֶפְרַ֛יִם כַּאֲשֶׁר־רָאִ֥יתִי לְצ֖וֹר שְׁתוּלָ֣ה בְנָוֶ֑ה וְאֶפְרַ֕יִם לְהוֹצִ֥יא אֶל־הֹרֵ֖ג בָּנָֽיו:
[יד] תֵּן־לָהֶ֥ם יְהוָ֖ה מַה־תִּתֵּ֑ן תֵּן־לָהֶם֙ רֶ֣חֶם מַשְׁכִּ֔יל וְשָׁדַ֖יִם צֹמְקִֽים:
[טו] כָּל־רָעָתָ֤ם בַּגִּלְגָּל֙ כִּי־שָׁ֣ם שְׂנֵאתִ֔ים עַ֚ל רֹ֣עַ מַעַלְלֵיהֶ֔ם מִבֵּיתִ֖י אֲגָרְשֵׁ֑ם לֹ֤א אוֹסֵף֙ אַהֲבָתָ֔ם כָּל־שָׂרֵיהֶ֖ם סֹרֲרִֽים:
[טז] הֻכָּ֣ה אֶפְרַ֔יִם שָׁרְשָׁ֥ם יָבֵ֖שׁ פְּרִ֣י בַֽלי־בַֽל־יַעֲשׂ֑וּן גַּ֚ם כִּ֣י יֵלֵד֔וּן וְהֵמַתִּ֖י מַחֲמַדֵּ֥י בִטְנָֽם:
[יז] יִמְאָסֵ֣ם אֱלֹהַ֔י כִּ֛י לֹ֥א שָׁמְע֖וּ ל֑וֹ וְיִֽהְי֥וּ נֹדֲדִ֖ים בַּגּוֹיִֽם: ס

פרק ט
(א) אל תשמח ישראל אל גיל - אל שום גיל ושמחה. על כל גרנות דגן - כי היה לך רב טוב , ולא היית צריכה לאתנן. (ב) לכן גרן ויקב לא ירעם - לעתיד. (ג) לא ישבו בארץ יי' - ארץ ישראל; ואם כתוב "כי לי כל הארץ" (שמ' יט , ה). ובאור זה הכלל 'אוצר יי'' יבא. ושב אפרים מצרים - בגלות; וכן באשור. טמא - מזון טמא. (ד) לא יסכו ליי' - זה נתינת עצה הוגנת שהנביא נותן להם , אחר שאין רצון השם וחפץ בם מידם. אבל הוא כלחם אבלים שלהם , אשר אוכליו יטמאו; כמו שכתוב בתורה "לא אכלתי באוני ממנו ולא בערתי ממנו בטמא" (דב' כו , יד). לנפשם - יהיה לנפשם , כלומר: לעצמם; והטעם , שלחמם יהיה לעצמם ויאכלוהו הם , ולא יבא (בנוסחנו: יבוא) בית יי'. (ה) ליום מועד - גם זה 'אוצר יי'' יבא. חג יי' - בעשותו זבח ושחיטה מבני אדם , כטעם "כי זבח ליי' בבצרה" (יש' לד , ו); וכן ביחזקאל על גוג: "מזבחי אשר זבחתי... ושבעתם על שולחני" (יח' לט , יט - כ). (ו) כי הנה הלכו - בגלות וגם נעדרו , כטעם "הגשם חלף הלך לו" (שה"ש ב , יא). משד - מצד השד ובסבתו , כי בא עליהם מאת השם. מחמד לכספם - בתי משכיתם , ששם ציורים מכסף רב. (ז-ח) באו ימי הפקדה - גם זה 'אוצר יי'' יבא. ידעו ישראל - אחר שאנשי כנסת הגדולה עשו הטעמים לפירוש , אם כן ידעו ישראל דבק עם מה שלפניו; כאלו אמר: ידעו ישראל בלי ספק , כי באו ימי הפקדה והשלום - כי יפקוד יי' להם על חטאתם וישלם להם כרוע מעללהם. ואמרוֹ אויל הנביא - הוא הגדה אחרת. וטעם הנביא ואיש הרוח - על נביאי האמת , אשר רוח יי' עליהם. והוכיחם זה על אמרם שהנביא אויל ומשוגע , כמו שמבואר בספר מלכים (מ"ב ט , יא). ויאמר להם , כי הוא מתואר כן על רוב עונם ורוב שנאתם לו ולאמת; כאלו אמר: כן הוא לפי מחשבותם. וזה מצד שהם חכמים בעיניהם , עד שיחשבו שהם צופים כולם ורואים כל הנולד עם האל יתעלה; ויאמרו , כי הנביא המוכיחם הוא פח יקוש. וכל זה יעשנו משטמה ושנאה להם בבית אלהיהם לכל דבר אמת. (ט) כי עתה העמיקו שחתו כימי ענין פלגש בגבעה (ראה שו' יט) , לכן יזכור עונם ויפקוד חטאתם , ודי בזה; כי כמו שעונם וחטאתם הוא כפל לשון , כן יזכור ויפקוד. ובאור זה הכלל 'אוצר יי'' יבא. (י) כענבים במדבר - הטעם: כי זה נמצא על דרך זרות , קרוב לנמנע. וטעם כבכורה - כי ישמח האדם בם מאד. בעל פעור - כמו שמפורש בתורה (ראה במ' כה , ג ואי'). שקוצים - שם נגזר , אם בלשון אם בענין. (יא) ומבטן - ואף מבטן , וכן: ואף מהריון. (יב) כי אם יגדלו את בניהם - זה אחר הלידה הרבה. ושכלתים מאדם - שלא יבאו לכלל אנשים; וזה יותר קשה ממה שנאמר "וכל מרבית ביתך ימותו אנשים" (ש"א ב , לג). בשורי - כמו בסמ"ך; וזה כטעם "והסתרתי פני מהם והיה לאכול" (דב' לא , יז). וטעם להם - אף לאבות עצמם. (יג) אפרים כאשר - הטעם: היה לפנים , כאשר ראיתי. ועתה - בהפוך , כי ענינו: להוציא בניו אל הורג. (יד) מה תתן - ומה שתתן , והוא: רחם משכיל. וזה דרך בקשה מן הנביא , כי טוב להם זה מהיותם מולידים לבהלה (ע"פ יש' סה , כג). (טז) גם כי ילדון - שהוא פרי בטן. (יז) ימאסם אלהי - הוא הגדה לעתיד.