מאגר הכתר עמוס פרק ו עם פירוש ראב"ע

פרק ו
[א] ה֚וֹי הַשַּׁאֲנַנִּ֣ים בְּצִיּ֔וֹן וְהַבֹּטְחִ֖ים בְּהַ֣ר שֹׁמְר֑וֹן נְקֻבֵי֙ רֵאשִׁ֣ית הַגּוֹיִ֔ם וּבָ֥אוּ לָהֶ֖ם בֵּ֥ית יִשְׂרָאֵֽל:
[ב] עִבְר֤וּ כַֽלְנֵה֙ וּרְא֔וּ וּלְכ֥וּ מִשָּׁ֖ם חֲמַ֣ת רַבָּ֑ה וּרְד֣וּ גַת־פְּלִשְׁתִּ֗ים הֲטוֹבִים֙ מִן־הַמַּמְלָכ֣וֹת הָאֵ֔לֶּה אִם־רַ֥ב גְּבוּלָ֖ם מִגְּבֻלְכֶֽם:
[ג] הַֽמֲנַדִּ֖ים לְי֣וֹם רָ֑ע וַתַּגִּשׁ֖וּן שֶׁ֥בֶת חָמָֽס:
[ד] הַשֹּֽׁכְבִים֙ עַל־מִטּ֣וֹת שֵׁ֔ן וּסְרֻחִ֖ים עַל־עַרְשׂוֹתָ֑ם וְאֹכְלִ֤ים כָּרִים֙ מִצֹּ֔אן וַעֲגָלִ֖ים מִתּ֥וֹךְ מַרְבֵּֽק:
[ה] הַפֹּרְטִ֖ים עַל־פִּ֣י הַנָּ֑בֶל כְּדָוִ֕יד חָשְׁב֥וּ לָהֶ֖ם כְּלֵי־שִֽׁיר:
[ו] הַשֹּׁתִ֤ים בְּמִזְרְקֵי֙ יַ֔יִן וְרֵאשִׁ֥ית שְׁמָנִ֖ים יִמְשָׁ֑חוּ וְלֹ֥א נֶחְל֖וּ עַל־שֵׁ֥בֶר יוֹסֵֽף:
[ז] לָכֵ֛ן עַתָּ֥ה יִגְל֖וּ בְּרֹ֣אשׁ גֹּלִ֑ים וְסָ֖ר מִרְזַ֥ח סְרוּחִֽים:
[ח] נִשְׁבַּע֩ אֲדנָ֨י יְהֹוִ֜ה בְּנַפְשׁ֗וֹ נְאֻם־יְהוָה֙ אֱלֹהֵ֣י צְבָא֔וֹת מְתָאֵ֤ב אָנֹכִי֙ אֶת־גְּא֣וֹן יַעֲקֹ֔ב וְאַרְמְנֹתָ֖יו שָׂנֵ֑אתִי וְהִסְגַּרְתִּ֖י עִ֥יר וּמְלֹאָֽהּ:
[ט] וְהָיָ֗ה אִם־יִוָּ֨תְר֜וּ עֲשָׂרָ֧ה אֲנָשִׁ֛ים בְּבַ֥יִת אֶחָ֖ד וָמֵֽתוּ:
[י] וּנְשָׂא֞וֹ דּוֹד֣וֹ וּמְסָֽרְפ֗וֹ לְהוֹצִ֣יא עֲצָמִים֘ מִן־הַבַּיִת֒ וְאָמַ֞ר לַאֲשֶׁ֨ר בְּיַרְכְּתֵ֥י הַבַּ֛יִת הַע֥וֹד עִמָּ֖ךְ וְאָמַ֣ר אָ֑פֶס וְאָמַ֣ר הָ֔ס כִּ֛י לֹ֥א לְהַזְכִּ֖יר בְּשֵׁ֥ם יְהוָֽה: ס
[יא] כִּֽי־הִנֵּ֤ה יְהוָה֙ מְצַוֶּ֔ה וְהִכָּ֛ה הַבַּ֥יִת הַגָּד֖וֹל רְסִיסִ֑ים וְהַבַּ֥יִת הַקָּטֹ֖ן בְּקִעִֽים:
[יב] הַיְרֻצ֤וּן בַּסֶּ֙לַע֙ סוּסִ֔ים אִֽם־יַחֲר֖וֹשׁ בַּבְּקָרִ֑ים כִּֽי־הֲפַכְתֶּ֤ם לְרֹאשׁ֙ מִשְׁפָּ֔ט וּפְרִ֥י צְדָקָ֖ה לְלַעֲנָֽה:
[יג] הַשְּׂמֵחִ֖ים לְלֹ֣א דָבָ֑ר הָאֹ֣מְרִ֔ים הֲל֣וֹא בְחָזְקֵ֔נוּ לָקַ֥חְנוּ לָ֖נוּ קַרְנָֽיִם:
[יד] כִּ֡י הִנְנִי֩ מֵקִ֨ים עֲלֵיכֶ֜ם בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֗ל נְאֻם־יְהוָ֛ה אֱלֹהֵ֥י הַצְּבָא֖וֹת גּ֑וֹי וְלָחֲצ֥וּ אֶתְכֶ֛ם מִלְּב֥וֹא חֲמָ֖ת עַד־נַ֥חַל הָעֲרָבָֽה: פ

פרק ו
(א) הוי - זה לאות על גלות נבוכדנצר. נקובי ראשית הגוים - הם ישראל; ונקראו גוים בעבור היותם רבים. ובאו להם בית ישראל - כי הם ברשותם. (ב) עברו כלנה - שם עיר. הטובים - הם , בלשון תמה; והטעם: כי הטיבותי לכם יותר מהם , וכלכם מעשה ידי. (ג) המנדים. הזכיר המתאוים - "הוי המתאוים" (עמ' ה , יח) , בעבור שהיו בהם אנשים , שהדבר שהנביא מתנבא היה להם בספק , אולי לא יקיים דברו; ויש מהם שאומרים: "לעתים רחוקות הוא נבא" (יח' יב , כז) , וזהו המנדים - המרחיקים. ותקריבו לשפוט חמס , כי שבת - כמו "מושב זקנים" (תה' קז , לב); "יושבי שער" (תה' סט , יג). ולפי שאתם מנדים ומרחיקים בלבבכם יום הפורענות , לאמר: עוד לא הגיע העת והזמן - אינכם יראים לחטא , ותגישון שבת - בשער לשפוט חמס: מרחיקים ליום רע , ומקריבים שבת חמס. (ד) השוכבים. וסרוחים - מגזרת "וסרח העדף" (שמ' כו , יב); והוא שם התאר כמו 'עצומים'; כדרך 'מתפשטים' , כמו שמתרגם יונתן. (ה) הפרטים - הם שידעו לעשות שירים חתוכים בניגונים בלי חרוז. (ו) השותים. יין הוא הפעול; וסמך ולא הזכיר הנסמך , אלא במזרקי 'כסף' או 'זהב'. ורבי מרינוס אמר (? ראה רקמה ע' פו) כי הבי"ת נוסף , כמו "לחמו בלחמי ושתו ביין מסכתי" (מש' ט , ה). על שבר יוסף - מלכות ירבעם. (ז) לכן - הם יבקשו "ראשית" (לעיל א) - הם יגלו בראש. מרזח - כמלת 'רנה' , להשמיע קול; כמו "אל תבא בית מרזח" (יר' טז , ה); והוא ה'מרזח' הוא השיר. וכשיבא הפורענות , אז יסור השיר מן הסרוחים על ערשותם (ראה לעיל , ד). (ח) נשבע - כמו "בי נשבעתי" (בר' כב , טז). מתאב - מכלה; כמו "תאבתי" (תה' קיט , מ) - כליתי ונכספתי. (ט) והיה... - זהו דרך הדֶבר , או הריסות. והזכיר עשרה , והטעם: רבים , בעבור שהוא סך חשבון. (י) ונשאו. מלת ומסרפו אין לו חבר. ור' יהודה בן קריש אמר כי דודו - אחי אביו , ומסרפו - אחי אמו; וזאת סברה בלי ראיה. והאומר (ראה ת"י ורש"י) כי פירושו - המציל אותו מהשריפה , יחליף הסמ"ך בשי"ן; ולא ראינו מהמשקל על הבניין 'הכבד הדגוש' , כי אם לגנאי , כמו "שרשך" (תה' נב , ז); "מסעף פארה" (יש' י , לג). והנה הטעם: שיכנסו אנשים בבית לראות מי מת בדבר , או שנפל הבית עליהם שתרעש הארץ , כאשר הזכרתי; וכן אחריו "והכה הבית הגדול" (להלן יא). והנה יבוא דוד אחד מהאנשים שהיו בבית להוציא המתים מהבית לקברם , ולשאת משם החי; וכאשר יכיר האיש קרובו וישאנו , ויאמר לאשר בירכתי הבית: העוד יש שם עצמים? ישיב תשובה לומר: הס , אל תגיד זאת , ולא תשמיע קולך , פן ירך לב השומעים. ואין אחד מהם מצדיק שם שמים , להזכיר השם הנכבד. (יא) כי. מצוה - גוזר , כמו "הוא צוה ונבראו" (תה' קמח , ה). רסיסים - מדרך העניין , שברים יותר מבקיעים; ורבי משה הכהן אמר , כי "רסיסי לילה" (שה"ש ה , ב) - גשם דק. ודע , כי הגשם הוא גוף; גם כן האויר , שהוא הרוח , גוף הוא , והוא דק מאד. ויש אומרים כי טעם הבית הגדול - השר ואנשיו. (יב) הירוצון רוכבי סוסים בסלע , אם יחרוש החורש הסלע בבקרים? - הטעם: כי תשנו במנהג , כי הפכתם המשפט , שהוא מתוק , לרוש (לפנינו: לראש); ושוה הוא בוי"ו או באל"ף. (יג) השמחים ללא דבר - שיקום. קרנים - לנגח בהם. (יד) כי. ולחצו אתכם - ואף כי שתנגחו אותם , כאשר חשבתם ואמרתם "הלא (בנוסחנו: הלוא) בחזקנו לקחנו לנו קרנים" (לעיל יג) - לנגח בהם. והנה הדבר הפוך , כאשר האויבים ילחצו אתכם.