מאגר הכתר עמוס פרק ז עם פירוש ראב"ע

פרק ז
[א] כֹּ֤ה הִרְאַ֙נִי֙ אֲדנָ֣י יְהֹוִ֔ה וְהִנֵּה֙ יוֹצֵ֣ר גֹּבַ֔י בִּתְחִלַּ֖ת עֲל֣וֹת הַלָּ֑קֶשׁ וְהִ֨נֵּה־לֶ֔קֶשׁ אַחַ֖ר גִּזֵּ֥י הַמֶּֽלֶךְ:
[ב] וְהָיָ֗ה אִם־כִּלָּה֙ לֶֽאֱכוֹל֙ אֶת־עֵ֣שֶׂב הָאָ֔רֶץ וָאֹמַ֗ר אֲדנָ֤י יְהֹוִה֙ סְֽלַֽח־נָ֔א מִ֥י יָק֖וּם יַעֲקֹ֑ב כִּ֥י קָטֹ֖ן הֽוּא:
[ג] נִחַ֥ם יְהוָ֖ה עַל־זֹ֑את לֹ֥א תִֽהְיֶ֖ה אָמַ֥ר יְהוָֽה:
[ד] כֹּ֤ה הִרְאַ֙נִי֙ אֲדנָ֣י יְהֹוִ֔ה וְהִנֵּ֥ה קֹרֵ֛א לָרִ֥ב בָּאֵ֖שׁ אֲדנָ֣י יְהֹוִ֑ה וַתֹּ֙אכַל֙ אֶת־תְּה֣וֹם רַבָּ֔ה וְאָכְלָ֖ה אֶת־הַחֵֽלֶק:
[ה] וָאֹמַ֗ר אֲדנָ֤י יְהֹוִה֙ חֲדַל־נָ֔א מִ֥י יָק֖וּם יַעֲקֹ֑ב כִּ֥י קָטֹ֖ן הֽוּא:
[ו] נִחַ֥ם יְהוָ֖ה עַל־זֹ֑את גַּם־הִיא֙ לֹ֣א תִֽהְיֶ֔ה אָמַ֖ר אֲדנָ֥י יְהֹוִֽה: פ
[ז] כֹּ֣ה הִרְאַ֔נִי וְהִנֵּ֧ה אֲדנָ֛י נִצָּ֖ב עַל־חוֹמַ֣ת אֲנָ֑ךְ וּבְיָד֖וֹ אֲנָֽךְ:
[ח] וַיֹּ֨אמֶר יְהוָ֜ה אֵלַ֗י מָֽה־אַתָּ֤ה רֹאֶה֙ עָמ֔וֹס וָאֹמַ֖ר אֲנָ֑ךְ וַיֹּ֣אמֶר אֲדנָ֗י הִנְנִ֨י שָׂ֤ם אֲנָךְ֙ בְּקֶ֙רֶב֙ עַמִּ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל לֹא־אוֹסִ֥יף ע֖וֹד עֲב֥וֹר לֽוֹ:
[ט] וְנָשַׁ֙מּוּ֙ בָּמ֣וֹת יִשְׂחָ֔ק וּמִקְדְּשֵׁ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל יֶחֱרָ֑בוּ וְקַמְתִּ֛י עַל־בֵּ֥ית יָרָבְעָ֖ם בֶּחָֽרֶב: ס
[י] וַיִּשְׁלַ֗ח אֲמַצְיָה֙ כֹּהֵ֣ן בֵּֽית־אֵ֔ל אֶל־יָרָבְעָ֥ם מֶלֶךְ־יִשְׂרָאֵ֖ל לֵאמֹ֑ר קָשַׁ֨ר עָלֶ֜יךָ עָמ֗וֹס בְּקֶ֙רֶב֙ בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֔ל לֹא־תוּכַ֣ל הָאָ֔רֶץ לְהָכִ֖יל אֶת־כָּל־דְּבָרָֽיו:
[יא] כִּי־כֹה֙ אָמַ֣ר עָמ֔וֹס בַּחֶ֖רֶב יָמ֣וּת יָרָבְעָ֑ם וְיִ֨שְׂרָאֵ֔ל גָּלֹ֥ה יִגְלֶ֖ה מֵעַ֥ל אַדְמָתֽוֹ: ס
[יב] וַיֹּ֤אמֶר אֲמַצְיָה֙ אֶל־עָמ֔וֹס חֹזֶ֕ה לֵ֥ךְ בְּרַח־לְךָ֖ אֶל־אֶ֣רֶץ יְהוּדָ֑ה וֶאֱכָל־שָׁ֣ם לֶ֔חֶם וְשָׁ֖ם תִּנָּבֵֽא:
[יג] וּבֵֽית־אֵ֔ל לֹא־תוֹסִ֥יף ע֖וֹד לְהִנָּבֵ֑א כִּ֤י מִקְדַּשׁ־מֶ֙לֶךְ֙ ה֔וּא וּבֵ֥ית מַמְלָכָ֖ה הֽוּא:
[יד] וַיַּ֤עַן עָמוֹס֙ וַיֹּ֣אמֶר אֶל־אֲמַצְיָ֔ה לֹא־נָבִ֣יא אָנֹ֔כִי וְלֹ֥א בֶן־נָבִ֖יא אָנֹ֑כִי כִּי־בוֹקֵ֥ר אָנֹ֖כִי וּבוֹלֵ֥ס שִׁקְמִֽים:
[טו] וַיִּקָּחֵ֣נִי יְהוָ֔ה מֵאַחֲרֵ֖י הַצֹּ֑אן וַיֹּ֤אמֶר אֵלַי֙ יְהוָ֔ה לֵ֥ךְ הִנָּבֵ֖א אֶל־עַמִּ֥י יִשְׂרָאֵֽל:
[טז] וְעַתָּ֖ה שְׁמַ֣ע דְּבַר־יְהוָ֑ה אַתָּ֣ה אֹמֵ֗ר לֹ֤א תִנָּבֵא֙ עַל־יִשְׂרָאֵ֔ל וְלֹ֥א תַטִּ֖יף עַל־בֵּ֥ית יִשְׂחָֽק:
[יז] לָכֵ֞ן כֹּה־אָמַ֣ר יְהוָ֗ה אִשְׁתְּךָ֞ בָּעִ֤יר תִּזְנֶה֙ וּבָנֶ֤יךָ וּבְנֹתֶ֙יךָ֙ בַּחֶ֣רֶב יִפֹּ֔לוּ וְאַדְמָתְךָ֖ בַּחֶ֣בֶל תְּחֻלָּ֑ק וְאַתָּ֗ה עַל־אֲדָמָ֤ה טְמֵאָה֙ תָּמ֔וּת וְיִ֨שְׂרָאֵ֔ל גָּלֹ֥ה יִגְלֶ֖ה מֵעַ֥ל אַדְמָתֽוֹ: פ

פרק ז
(א) כה. אמר רבי משה כי יוצר - כמו 'חִבּור'; וכמהו לפי דעתו "יוצר עמל עלי חק" (תה' צד , כ). והנכון שהוא כמשמעו. וגובי - תרגום "ארבה" (שמ' י , ד ת"א); והנה ראה שהשם היה יוצר ארבה. הלקש - העשב העולה ברדת המלקוש. והנה לקש - כבר נגזז לצורך בהמות המלך קודם עלות הקנה. והנה "אם כלה" זה הארבה "לאכל את עשב הארץ" (להלן , ב) - נמות ברעב. וטעם "כלה" - בעבור גזי; כדרך "ירד כמטר על גז" (תה' עב , ו) , שהוא לשון 'גזיזה'. (ב) והיה. סלח נא - עתה לעון יעקב. ומלת יקום - מהפעלים העומדים בעצמם , ולא מן היוצאים על אחר. והטעם: מי יעמד , מי יוכל לקום מפני הצרה הזא? ומי ישרת בעבור אחר , וככה הוא: מי יקום? ומי יעקב? כי קטן הוא מסבול זאת הרעה! (ג) נחם - פועל עבר , על כן החי"ת פתוחה; והוא מבניין 'נפעל'. (ד) כה. באש - כמשמעו , לדין את העולם באש , כדרך "כי באש יי' נשפט" (יש' סו , טז). או שיחזק החום , כאילו הוא שורף באש , ולא ירד מלקוש. ואכלה את החלק - חלקת השדה; וזהו שם המין , כמו "ויהי לי שור וחמור" (בר' לב , ו). (ה) ואומר - כל זה היה במראות הנבואה. (ו) נחם - הטעם: ששמע השם תחנתי פעמים. - ח) כה. אנך - אין לו רע; ובלשון ישמעאל - עופרת. והטעם: כי אשים חומת עופרת בקרב עמי , ולא אעבר לו לראותו - דרך משל. ויש אומרים (ראה ת"י) כי עבור , כמו "ותפארתו עבור על פשע" (מש' יט , יא). (ט) ונשמו במות יצחק (לפנינו: ישחק) - במות ישראל ואדום. (י) וישלח. כהן ביתאל - כהן הבעל היה. בקרב - בגלוי ידבר , ולא יוכלו אנשי הארץ להכיל - לסבול. והנה אם תמיתהו ישמחו הכל. (יא) כי. אע"פ שלא מצאנו כתוב , כי ירבעם מת בחרב , ידענו כי דבר השם אמת הוא. או הנביא אמר "בית ירבעם" (לעיל ט) , וכזב אמציה , בעבור שיחרה אף המלך עליו להמיתו. והנה ירבעם שתק , ולא השיב תשובה לאמציה. (יב) ויאמר. לך ברח לך אל ארץ יהודה - כי המלך ירבעם יהרוג אותך. וטעם ואכול שם לחם - שהיו נביאי ישראל מתנבאים בעבור פת לחם. (יג) וביתאל - הנה לאות כי יהוא היה מביתאל , כי הוא בית מלכותו ומקדשו , כי הטעם כפול. ויפת השתבש , בעבור שנמשח יהוא ברמות גלעד (ראה מ"ב ט , ו). והנה אחזיהו ויורם נלחמו עם חזאל ברמות גלעד , והארמיים הכו יורם שהיה שומר הוא וכל ישראל ברמות גלעד , כי כך כתוב (ראה שם , יד). ושב יהורם אל יזרעאל בית מלכותו , להתרפא , והניח כל השרים ברמות גלעד להיותם שומרים , ועמהם היה יהוא בן נמשי. וכאשר משחהו שם נער הנביא (ראה שם , ו) , ונודע הדבר לשרי יהורם שהיו שומרים , אז קשרו כולם עם יהוא; על כן לא יכלו שני המלכים לעמד לפני יהוא. (יד-טו) ויען. אמ' רבי משה הפרסי: לא הייתי נביא השם , ולא בן נביא , כי שומר בקר , או חורש בבקר הייתי. ובעבור שהזכיר מאחרי הצאן , יורה כי היה רועה , כאשר הזכיר "בנוקדים" (עמ' א , א). ויקחני - מוכרח הייתי. ועוד פרש טעם אחר: בעבור שאמר לו "ואכול שם לחם" (לעיל , יב) , אמר לו: אינני כמו נביאי השקר , המתנבאים בעבור לחם , ולא בן נביא שקר , כי אין לי צורך ללחם , כי בוקר אנכי. ומלת בולס - אין לה חבר; ובלשון ישמעאל: כמו 'מיבש'. ושקמים - פרי דומה לתאנים , ואיננו במקומות האלה , ובלשון ישמעאל: 'גמיז' גם 'שקם'. והנה לא התנבאתי בעבור צורך; ואיך אניח דברי השם , שצוני להנבא , ואשמע אליך שתאמר "לא תנבא" (להלן , טז)?! (טז) תטיף - כמו מדבר ברמז; וכמהו "והיה מטיף העם הזה" (מי' ב , יא). (יז) לכן. בחבל יחלקוה אויביו; ונבואתי תקום עליך ועל ישראל.