מאגר הכתר עמוס פרק ח עם פירוש ר' יוסף כספי

פרק ח
[א] כֹּ֥ה הִרְאַ֖נִי אֲדנָ֣י יְהֹוִ֑ה וְהִנֵּ֖ה כְּל֥וּב קָֽיִץ:
[ב] וַיֹּ֗אמֶר מָֽה־אַתָּ֤ה רֹאֶה֙ עָמ֔וֹס וָאֹמַ֖ר כְּל֣וּב קָ֑יִץ וַיֹּ֨אמֶר יְהוָ֜ה אֵלַ֗י בָּ֤א הַקֵּץ֙ אֶל־עַמִּ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל לֹא־אוֹסִ֥יף ע֖וֹד עֲב֥וֹר לֽוֹ:
[ג] וְהֵילִ֜ילוּ שִׁיר֤וֹת הֵיכָל֙ בַּיּ֣וֹם הַה֔וּא נְאֻ֖ם אֲדנָ֣י יְהֹוִ֑ה רַ֣ב הַפֶּ֔גֶר בְּכָל־מָק֖וֹם הִשְׁלִ֥יךְ הָֽס: פ
[ד] שִׁמְעוּ־זֹ֕את הַשֹּׁאֲפִ֖ים אֶבְי֑וֹן וְלַשְׁבִּ֖ית עֲנִוֵּי־עֲנִיֵּי־אָֽרֶץ:
[ה] לֵאמֹ֗ר מָתַ֞י יַעֲבֹ֤ר הַחֹ֙דֶשׁ֙ וְנַשְׁבִּ֣ירָה שֶּׁ֔בֶר וְהַשַּׁבָּ֖ת וְנִפְתְּחָה־בָּ֑ר לְהַקְטִ֤ין אֵיפָה֙ וּלְהַגְדִּ֣יל שֶׁ֔קֶל וּלְעַוֵּ֖ת מֹאזְנֵ֥י מִרְמָֽה:
[ו] לִקְנ֤וֹת בַּכֶּ֙סֶף֙ דַּלִּ֔ים וְאֶבְי֖וֹן בַּעֲב֣וּר נַעֲלָ֑יִם וּמַפַּ֥ל בַּ֖ר נַשְׁבִּֽיר:
[ז] נִשְׁבַּ֥ע יְהוָ֖ה בִּגְא֣וֹן יַעֲקֹ֑ב אִם־אֶשְׁכַּ֥ח לָנֶ֖צַח כָּל־מַעֲשֵׂיהֶֽם:
[ח] הַ֤עַל זֹאת֙ לֹא־תִרְגַּ֣ז הָאָ֔רֶץ וְאָבַ֖ל כָּל־יוֹשֵׁ֣ב בָּ֑הּ וְעָלְתָ֤ה כָאֹר֙ כֻּלָּ֔הּ וְנִגְרְשָׁ֥ה וְנִשְׁקֳהָ֖ וְנִשְׁקֳעָ֖ה כִּיא֥וֹר מִצְרָֽיִם: פ
[ט] וְהָיָ֣ה׀ בַּיּ֣וֹם הַה֗וּא נְאֻם֙ אֲדנָ֣י יְהֹוִ֔ה וְהֵבֵאתִ֥י הַשֶּׁ֖מֶשׁ בַּֽצָּהֳרָ֑יִם וְהַחֲשַׁכְתִּ֥י לָאָ֖רֶץ בְּי֥וֹם אֽוֹר:
[י] וְהָפַכְתִּ֨י חַגֵּיכֶ֜ם לְאֵ֗בֶל וְכָל־שִֽׁירֵיכֶם֙ לְקִינָ֔ה וְהַעֲלֵיתִ֤י עַל־כָּל־מָתְנַ֙יִם֙ שָׂ֔ק וְעַל־כָּל־רֹ֖אשׁ קָרְחָ֑ה וְשַׂמְתִּ֙יהָ֙ כְּאֵ֣בֶל יָחִ֔יד וְאַחֲרִיתָ֖הּ כְּי֥וֹם מָֽר: פ
[יא] הִנֵּ֣ה׀ יָמִ֣ים בָּאִ֗ים נְאֻם֙ אֲדנָ֣י יְהֹוִ֔ה וְהִשְׁלַחְתִּ֥י רָעָ֖ב בָּאָ֑רֶץ לֹא־רָעָ֤ב לַלֶּ֙חֶם֙ וְלֹא־צָמָ֣א לַמַּ֔יִם כִּ֣י אִם־לִשְׁמֹ֔עַ אֵ֖ת דִּבְרֵ֥י יְהוָֽה:
[יב] וְנָעוּ֙ מִיָּ֣ם עַד־יָ֔ם וּמִצָּפ֖וֹן וְעַד־מִזְרָ֑ח יְשׁ֥וֹטְט֛וּ לְבַקֵּ֥שׁ אֶת־דְּבַר־יְהוָ֖ה וְלֹ֥א יִמְצָֽאוּ:
[יג] בַּיּ֨וֹם הַה֜וּא תִּ֠תְעַלַּפְנָה הַבְּתוּלֹ֧ת הַיָּפ֛וֹת וְהַבַּחוּרִ֖ים בַּצָּמָֽא:
[יד] הַנִּשְׁבָּעִים֙ בְּאַשְׁמַ֣ת שֹׁמְר֔וֹן וְאָמְר֗וּ חֵ֤י אֱלֹהֶ֙יךָ֙ דָּ֔ן וְחֵ֖י דֶּ֣רֶךְ בְּאֵֽר־שָׁ֑בַע וְנָפְל֖וּ וְלֹא־יָק֥וּמוּ עֽוֹד: פ

פרק ח
(א-ב) כה הראני יי' אלהים והנה כלוב קיץ וכו' - גם בזה הפלגה , כענין "מקל שקד" (יר' א , יא) ו"סיר נפוח" (שם , יג). כי השם לא פירש לו הוראת כלוב , רק הוראת קיץ , ואמר כי זה לְנמשל קץ; ואם הם שני שרשים , כמו "קין" , "קניתי" (בר' ד , א). וזה , כי קיץ - מנחי העי"ן , וקץ - מבעלי הכפל. כל שכן שאע"פ שלא האריך בכאן בפירוש , כמו שלא האריך בכל פירוש 'אנך' (ראה עמ' ז , ז - ח) , כן עשה בכאן; והעד: מה שכתוב ביחזקאל "בא הקץ הקיץ עליך" (יח' ז , ה). וזה , כי שרש קיץ בכאן - להורות על ענין "הקיץ הנער" (מ"ב ד , לא) , שהוא התעוררות תנועה; וכן מטעם "קצתי בחיי" (בר' כז , מו); וכן מטעם "קיץ וחורף" (בר' ח , כב). כי בקיץ יעלה לעולם מלך אשור , וגם כל הלוחמים כן , בכל או ברוב. ובאור כל אלו הענינים 'אוצר יי'' יבא. (ג) והלילו (בנוסחנו: והילילו) שירות - הפך אמרוֹ "תדוץ דאבה" (איוב מא , יד); והענין בזה - כמו שיאמר עוד (ראה להלן , י). השליך - גזרה נפרדת בעצמה , כי יש 'טרחא' במלת מקום. והטעם: המשליך השליך; כלומר: האויב , וגם כל אדם היה משליך הפגר בחפזון ודרך בִּזוי. וכן הס היא גזרה אחרת נפרדת; כלומר: 'ויאמר' , כמו שפירשנו (עמ' ו , י). וגם עם זה נכון כי הס הוא דבר הנביא , גם לסבה שזכרנו לפנים (שם). (ה) החדש - ראש החדש; כי היו עושים חג וזבחים. (ז) בגאון יעקב - על דרך האמת ועל מה שעבר. וטעם זה כמו שקדם: "נשבע יי'... בנפשו" (עמ' ו , ח) , כלומר: בעצמו; כי אין לו יתעלה נפש. וטעם השבועה - לְענין , ובאור כלל זה 'אוצר יי'' יבא. (ח-ט) ועלתה כאור - אין הכרח שיהיה זה כמו כיאור בעבור שכן כתוב אחר כן. והלא כתוב בירמיה "כאריה יעלה" (יר' מט , יט) - וכמה עולים יש , וכל אחד משל נָאות בנמשל; כאמרו 'השמש עולה' , וזה ידוע שהוא מונח לעליית השמש על האופק או מן האופק , כי זהו ענין נגוד התנועה. וכן נאמרו אלו הדמיונים המתנגדים על השחר , כאמרנו "כשחר פרוש על ההרים" (יואל ב , ב) , וכאשר נדמה מלך שומרון בשחר (ראה הו' י , ז). ומזה הצד נמשלה קהלת יעקב בכאן , להסתלקה מן הארץ כהסתלק האור בערב פתאום , ברגע אחד. וכן יפרש עוד: והבאתי השמש. ואמר משל לזה בכאן גם כן , והוא אומרו ונגרשה ונשקעה כיאור מצרים; וטעם ונגרשה - כמו "כים נגרש" , "ויגרשו מימיו" (יש' נז , כ); כלומר , שהיא עולה ואחר תשקע , כמו שידוע שכן ענין יאור מצרים. וכן היו ישראל , כי עלו תחלה ואחר נשקעו בעונותם. בצהרים - ביום אור , לפי מחשבתם; והפך זה: "ביום רעה" (יר' יז , יז) , כי הוא על דרך האמת. ובאור זה הכלל 'אוצר יי'' יבא. (י) אבל יחיד - נכון ענינו כטעם "כמספד על היחיד" (זכ' יב , י); כלומר: על הבן היחיד. וגם , שהמתאבל הוא יחיד בצערו; כי אבל רבים - חצי נחמה. והכל נכון יחד. (יא) לא רעב ללחם ולא צמא למים - די בזה משל לכמה שמות בספרי הקדש שלנו. ובאור זה הכלל 'אוצר יי'' יבא. (יב) ולא ימצאו - כי אבדו כל הנביאים בעת הגלות והצרות ולא יקומו עוד. גם זה 'אוצר יי'' יבא.