מאגר הכתר מיכה פרק א עם פירוש ר' יוסף כספי

פרק א
[א] דְּבַר־יְהוָ֣ה׀ אֲשֶׁ֣ר הָיָ֗ה אֶל־מִיכָה֙ הַמֹּ֣רַשְׁתִּ֔י בִּימֵ֥י יוֹתָ֛ם אָחָ֥ז יְחִזְקִיָּ֖ה מַלְכֵ֣י יְהוּדָ֑ה אֲשֶׁר־חָזָ֥ה עַל־שֹׁמְר֖וֹן וִירוּשָׁלִָֽם:
[ב] שִׁמְעוּ֙ עַמִּ֣ים כֻּלָּ֔ם הַקְשִׁ֖יבִי אֶ֣רֶץ וּמְלֹאָ֑הּ וִיהִי֩ אֲדנָ֨י יְהֹוִ֤ה בָּכֶם֙ לְעֵ֔ד אֲדנָ֖י מֵהֵיכַ֥ל קָדְשֽׁוֹ:
[ג] כִּֽי־הִנֵּ֥ה יְהוָ֖ה יֹצֵ֣א מִמְּקוֹמ֑וֹ וְיָרַ֥ד וְדָרַ֖ךְ עַל־בָּ֥מֳותֵי בָּ֥מֳתֵי אָֽרֶץ:
[ד] וְנָמַ֤סּוּ הֶֽהָרִים֙ תַּחְתָּ֔יו וְהָעֲמָקִ֖ים יִתְבַּקָּ֑עוּ כַּדּוֹנַג֙ מִפְּנֵ֣י הָאֵ֔שׁ כְּמַ֖יִם מֻגָּרִ֥ים בְּמוֹרָֽד:
[ה] בְּפֶ֤שַׁע יַֽעֲקֹב֙ כָּל־זֹ֔את וּבְחַטֹּ֖אות בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֑ל מִֽי־פֶ֣שַׁע יַעֲקֹ֗ב הֲלוֹא֙ שֹׁמְר֔וֹן וּמִי֙ בָּמ֣וֹת יְהוּדָ֔ה הֲל֖וֹא יְרוּשָׁלִָֽם:
[ו] וְשַׂמְתִּ֥י שֹׁמְר֛וֹן לְעִ֥י הַשָּׂדֶ֖ה לְמַטָּ֣עֵי כָ֑רֶם וְהִגַּרְתִּ֤י לַגַּי֙ אֲבָנֶ֔יהָ וִיסֹדֶ֖יהָ אֲגַלֶּֽה:
[ז] וְכָל־פְּסִילֶ֣יהָ יֻכַּ֗תּוּ וְכָל־אֶתְנַנֶּ֙יהָ֙ יִשָּׂרְפ֣וּ בָאֵ֔שׁ וְכָל־עֲצַבֶּ֖יהָ אָשִׂ֣ים שְׁמָמָ֑ה כִּ֠י מֵאֶתְנַ֤ן זוֹנָה֙ קִבָּ֔צָה וְעַד־אֶתְנַ֥ן זוֹנָ֖ה יָשֽׁוּבוּ:
[ח] עַל־זֹאת֙ אֶסְפְּדָ֣ה וְאֵילִ֔ילָה אֵילְכָ֥ה שֹׁילָ֖ל שׁוֹלָ֖ל וְעָר֑וֹם אֶעֱשֶׂ֤ה מִסְפֵּד֙ כַּתַּנִּ֔ים וְאֵ֖בֶל כִּבְנ֥וֹת יַעֲנָֽה:
[ט] כִּ֥י אֲנוּשָׁ֖ה מַכּוֹתֶ֑יהָ כִּי־בָ֙אָה֙ עַד־יְהוּדָ֔ה נָגַ֛ע עַד־שַׁ֥עַר עַמִּ֖י עַד־יְרוּשָׁלִָֽם:
[י] בְּגַת֙ אַל־תַּגִּ֔ידוּ בָּכ֖וֹ אַל־תִּבְכּ֑וּ בְּבֵ֣ית לְעַפְרָ֔ה עָפָ֖ר הִתְפַּלָּֽשִׁתי הִתְפַּלָּֽשִׁי:
[יא] עִבְרִ֥י לָכֶ֛ם יוֹשֶׁ֥בֶת שָׁפִ֖יר עֶרְיָה־בֹ֑שֶׁת לֹ֤א יָֽצְאָה֙ יוֹשֶׁ֣בֶת צַאֲנָ֔ן מִסְפַּד֙ בֵּ֣ית הָאֵ֔צֶל יִקַּ֥ח מִכֶּ֖ם עֶמְדָּתֽוֹ:
[יב] כִּֽי־חָ֥לָֽה לְט֖וֹב יוֹשֶׁ֣בֶת מָר֑וֹת כִּֽי־יָ֤רַד רָע֙ מֵאֵ֣ת יְהוָ֔ה לְשַׁ֖עַר יְרוּשָׁלִָֽם:
[יג] רְתֹ֧ם הַמֶּרְכָּבָ֛ה לָרֶ֖כֶשׁ יוֹשֶׁ֣בֶת לָכִ֑ישׁ רֵאשִׁ֨ית חַטָּ֥את הִיא֙ לְבַת־צִיּ֔וֹן כִּי־בָ֥ךְ נִמְצְא֖וּ פִּשְׁעֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל:
[יד] לָכֵן֙ תִּתְּנִ֣י שִׁלּוּחִ֔ים עַ֖ל מוֹרֶ֣שֶׁת גַּ֑ת בָּתֵּ֤י אַכְזִיב֙ לְאַכְזָ֔ב לְמַלְכֵ֖י יִשְׂרָאֵֽל:
[טו] עֹ֗ד הַיֹּרֵשׁ֙ אָ֣בִי לָ֔ךְ יוֹשֶׁ֖בֶת מָרֵשָׁ֑ה עַד־עֲדֻלָּ֥ם יָב֖וֹא כְּב֥וֹד יִשְׂרָאֵֽל:
[טז] קָרְחִ֣י וָגֹ֔זִּי עַל־בְּנֵ֖י תַּעֲנוּגָ֑יִךְ הַרְחִ֤בִי קָרְחָתֵךְ֙ כַּנֶּ֔שֶׁר כִּ֥י גָל֖וּ מִמֵּֽךְ: ס

פרק א
(א) דבר יי' אשר היה אל מיכה המורשתי וכו' - ראה כמה שִנויים בין הנביאים: כי הושע זכר "עוזיה יותם אחז יחזקיה" (הו' א , א) , וצירף להם ירבעם בן יואש (ראה שם); ועמוס לא זכר , רק עזיה וירבעם (עמ' א , א); וישעיה , הראשון , לא זכר כלל מלך ישראל (ראה יש' א , א) , ואם גם נבא לפעמים על חרבן עשרת השבטים. וזה הנביא , מיכה - לא זכר עזיה , כי נראה שלא בא למעלת נבואתו , או לא נולד , עד יותם; ולא זכר כלל מלך ישראל , ואם אמר שנבא על חורבן שומרון כמו על ירושלם. ואין בכל זה קושיא , כי הכל נכון , ובאור אלו הענינים בכלל 'אוצר יי'' יבא. (ה) מי - כמו 'מה'; ורבים כן. ובכלל , כי מי ו'מה' נכון על כל עצם ומקרה. (ו) ויסודיה אגלה - כי היסודות מן הקיר לעולם נסתרים תחת הקרקע , וכאשר ישחיתו הקיר יוציאו היסודות מתחת הקרקע , להפלגת ההשחתה. (ז) קבצה - רמז לעיר שומרון , כי היא היתה מקבצת ממון מאתנן. (ח) על זאת אספדה וכו' - זה דברי הנביא , לא ללעג כמו שינהוג ביתר העמים. שולל וערום - קרוע בגדים , גם לבוש בגדים בלויים; ועל הכל נכון לומר שולל וערום. ובאור זה הכלל 'אוצר יי'' יבא. (יא) עריה בושת - ערומה הבשת , כי הערוה נקרא 'בשת'; והעד: "במבושיו" (דב' כה , יא). צאנן וכן בית האצל - שמות מקומות. יקח - רמז למלך אשור. עמדתו - עמידתו , כי 'עֶמדה' גם הוא שם דמיון ראשון , כמו "חמדה" (הו' יג , טו); "חמלה" (ראה בר' יט , טז). (יב) חלה - כמו "כי חלה גם ילדה" (יש' סו , ח). וטעם לטוב - להעדר הטוב , או להוחיל טוב; כמו "הנה לשלום מר לי מר" (יש' לח , יז). (יג) לרכש - מטעם "רכוש" (בר' יד , טז). (יד) שלוחים - דורונות. (טו) יבא (בנוסחנו: יבוא) - שיבא.