מאגר הכתר מיכה פרק ו עם פירוש ר' יוסף קרא

פרק ו
[א] שִׁמְעוּ־נָ֕א אֵ֥ת אֲשֶׁר־יְהוָ֖ה אֹמֵ֑ר ק֚וּם רִ֣יב אֶת־הֶהָרִ֔ים וְתִשְׁמַ֥עְנָה הַגְּבָע֖וֹת קוֹלֶֽךָ:
[ב] שִׁמְע֤וּ הָרִים֙ אֶת־רִ֣יב יְהוָ֔ה וְהָאֵתָנִ֖ים מ֣וֹסְדֵי אָ֑רֶץ כִּ֣י רִ֤יב לַֽיהוָה֙ עִם־עַמּ֔וֹ וְעִם־יִשְׂרָאֵ֖ל יִתְוַכָּֽח:
[ג] עַמִּ֛י מֶה־עָשִׂ֥יתִי לְךָ֖ וּמָ֣ה הֶלְאֵתִ֑יךָ עֲנֵ֥ה בִֽי:
[ד] כִּ֤י הֶעֱלִתִ֙יךָ֙ מֵאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם וּמִבֵּ֥ית עֲבָדִ֖ים פְּדִיתִ֑יךָ וָאֶשְׁלַ֣ח לְפָנֶ֔יךָ אֶת־מֹשֶׁ֖ה אַהֲרֹ֥ן וּמִרְיָֽם:
[ה] עַמִּ֗י זְכָר־נָא֙ מַה־יָּעַ֗ץ בָּלָק֙ מֶ֣לֶךְ מוֹאָ֔ב וּמֶה־עָנָ֥ה אֹת֖וֹ בִּלְעָ֣ם בֶּן־בְּע֑וֹר מִן־הַשִּׁטִּים֙ עַד־הַגִּלְגָּ֔ל לְמַ֕עַן דַּ֖עַת צִדְק֥וֹת יְהוָֽה:
[ו] בַּמָּה֙ אֲקַדֵּ֣ם יְהוָ֔ה אִכַּ֖ף לֵאלֹהֵ֣י מָר֑וֹם הַאֲקַדְּמֶ֣נּוּ בְעוֹל֔וֹת בַּעֲגָלִ֖ים בְּנֵ֥י שָׁנָֽה:
[ז] הֲיִרְצֶ֤ה יְהוָה֙ בְּאַלְפֵ֣י אֵילִ֔ים בְּרִֽבֲב֖וֹת נַחֲלֵי־שָׁ֑מֶן הַאֶתֵּ֤ן בְּכוֹרִי֙ פִּשְׁעִ֔י פְּרִ֥י בִטְנִ֖י חַטַּ֥את נַפְשִֽׁי:
[ח] הִגִּ֥יד לְךָ֛ אָדָ֖ם מַה־טּ֑וֹב וּמָֽה־יְהוָ֞ה דּוֹרֵ֣שׁ מִמְּךָ֗ כִּ֣י אִם־עֲשׂ֤וֹת מִשְׁפָּט֙ וְאַ֣הֲבַת חֶ֔סֶד וְהַצְנֵ֥עַ לֶ֖כֶת עִם־אֱלֹהֶֽיךָ: ס
[ט] ק֤וֹל יְהוָה֙ לָעִ֣יר יִקְרָ֔א וְתוּשִׁיָּ֖ה יִרְאֶ֣ה שְׁמֶ֑ךָ שִׁמְע֥וּ מַטֶּ֖ה וּמִ֥י יְעָדָֽהּ:
[י] ע֗וֹד הַאִשׁ֙ בֵּ֣ית רָשָׁ֔ע אֹצְר֖וֹת רֶ֑שַׁע וְאֵיפַ֥ת רָז֖וֹן זְעוּמָֽה:
[יא] הַאֶזְכֶּ֖ה בְּמֹ֣אזְנֵי רֶ֑שַׁע וּבְכִ֖יס אַבְנֵ֥י מִרְמָֽה:
[יב] אֲשֶׁ֤ר עֲשִׁירֶ֙יהָ֙ מָלְא֣וּ חָמָ֔ס וְיֹשְׁבֶ֖יהָ דִּבְּרוּ־שָׁ֑קֶר וּלְשׁוֹנָ֖ם רְמִיָּ֥ה בְּפִיהֶֽם:
[יג] וְגַם־אֲנִ֖י הֶחֱלֵ֣יתִי הַכּוֹתֶ֑ךָ הַשְׁמֵ֖ם עַל־חַטֹּאתֶֽךָ:
[יד] אַתָּ֤ה תֹאכַל֙ וְלֹ֣א תִשְׂבָּ֔ע וְיֶשְׁחֲךָ֖ בְּקִרְבֶּ֑ךָ וְתַסֵּג֙ וְלֹ֣א תַפְלִ֔יט וַאֲשֶׁ֥ר תְּפַלֵּ֖ט לַחֶ֥רֶב אֶתֵּֽן:
[טו] אַתָּ֥ה תִזְרַ֖ע וְלֹ֣א תִקְצ֑וֹר אַתָּ֤ה תִדְרֹֽךְ־זַ֙יִת֙ וְלֹא־תָס֣וּךְ שֶׁ֔מֶן וְתִיר֖וֹשׁ וְלֹ֥א תִשְׁתֶּה־יָּֽיִן:
[טז] וְיִשְׁתַּמֵּ֞ר חֻקּ֣וֹת עָמְרִ֗י וְכֹל֙ מַעֲשֵׂ֣ה בֵית־אַחְאָ֔ב וַתֵּלְכ֖וּ בְּמֹעֲצוֹתָ֑ם לְמַעַן֩ תִּתִּ֨י אֹתְךָ֜ לְשַׁמָּ֗ה וְיֹשְׁבֶ֙יהָ֙ לִשְׁרֵקָ֔ה וְחֶרְפַּ֥ת עַמִּ֖י תִּשָּֽׂאוּ: פ

פרק ו
(א) את ההרים - אילו הגדולים שבהם , הם המלכים. והגבעות - אילו הפחות והסגנים (ע"פ יר' נא , כג). (ב) והאיתנים מוסדי ארץ - אתם שמעו כי ריב ליי' עם עמו. יתווכח - לשון "תוכיחה" (הו' ה , ט). (ג) עמי מה עשיתי לך? עמי ישראל , למה אין אתה זוכר כמה טובות שעשיתי לך. ומה הלאיתיך - ומה הלאיתי אותך בעבודתי , שתעבדוני בשביל טובות שעשיתי לך? עתה אספר לך מה שאני עושה לך: (ד) שהעליתיך מארץ מצרים ומבית עבדים פדיתיך - שהייתם עבדים לפרעה , והוא היה משעבדכם בפרך ובעבודה קשה , ואני גאלתיך משם לחירות. ואשלח לפניך את משה אהרן ומרים - כתרגומו: "ושלחית קדמך תלתא נביאן משה ואהרן ומרים; משה לאלפא מסרת דינין , אהרן לכפרא על עמא , ומרים לאוראה לנשיא". (ה) מה יעץ בלק מלך מואב - שיעץ עם שרי מואב , שלח מלאכים אל בלעם בן בעור , ושכר עליך את בלעם בן בעור מפתור ארם נהרים לקללך (ע"פ דב' כג , ה). ומה ענה אותו בלעם בן בעור , שאמר לו: "הנה באתי אליך עתה היכול אוכל דבר מאומה הדבר אשר ישים אלהים בפי אותו אדבר" (במ' כב , לח). מן השיטים - ועד (בנוסחנו: עד) הגלגל שיעץ לבלק ואמר לו: אלהיהם של אילו שונא זימה הוא; והושב את הזונות מן השיטים ועד הגלגל , מיד יקלקלו עמהם ותוכל להם (ראה סנה' קו , א). וכל זאת לא עלתה לו. למען דעת צדקות יי' - למען דבר זה היה לכם לזכור כל צדקות שעשה לכם הקדוש ברוך הוא. (ו) במה אקדם יי' - וישראל משיבין על דברי הקדוש ברוך הוא ואומרים: באי זה דורון נקדם לְעוֹבְדָה לפני הקדוש ברוך הוא? איכף לאלהי מרום - ולאחר שנקריב לו הדורון , שנשתחוה לו , כאדם שמקריב לחבירו דורון ומשתחוה לו. (ז) האתן בכורי פשעי - הייתי ראוי להקריב לו בכורי בשביל פשעי; פרי בטני - חטאת נפשי. (ח) כן הגיד לך אדם מה טוב - הקדוש ברוך הוא הגיד לך דבר המוטב לך מכל קרבנות שאתה מקריב; ומה יי' דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם אלהיך - וכן הוא אומר "ועתה ישראל מה יי' אלהיך שואל מעמך כי אם ליראה את יי' אלהיך ללכת בדרכיו" (בנוסחנו: בכל דרכיו; דב' י , יב). (ט) קול יי' לעיר יקרא - הקדוש ברוך הוא מכריז על עיר ירושלם , קול על עוונותיה. ותושיה קורא הקדוש ברוך הוא ביד הנביאים , שהם יראי (בנוסחנו: יראה) שמו וחושבי שמו (ע"פ מל' ג , טז). שמעו מטה ומי יעדה - הוא הקורא שתשמעו למטה מוֹסֵרה עליכם; ומי מזַמֵן אותה לכם , כי אם הקדוש ברוך הוא! שלא תינצלו ממנה. והאומות הם מטה זעמו של הקדוש ברוך הוא , שמשלחם בישראל; וכן הוא אומר "הוי אשור שבט אפי ומטה הוא בידם זעמי" (יש' י , ה). (י) עוד האיש בית רשע. האיש - כמו 'יש' , כתרגומו: "האית בית רשיעא"; כלומר: היעמד בית רשע , שהוא מלא אוצרות רשע - נכסים שקנו ברשע ובגזל ובחמס?! (יא) האזכה במאזני רשע - האזכה בדין בעוד שבידי רשע ועיוול שקלים , ובכיס שבו אבני מרמה - אבן ואבן , גדולה וקטנה (ע"פ דב' כה , יג)?! (יג) וגם אני החליתי הכותך - פתרון: גם אני החליתי אותך , שאבוא להכותך ולהשמם אותך על חטאתיך. השמם - לשון 'שממה'. (יד) וישחך - 'מנישרד' בלעז (ראה פירושו איכה נוסח ב' ג , כ). ותסיג ולא תפליט - כשתרצה להוציא הזרע לא יהא פולט חוץ. (טז) וישתמר חוקות עמרי - כל כך יבוא לכם בשביל שאתם שומרים חוקות עמרי וכל מעשה בית אחאב הרע , אבל בחוקותי לא הלכתם (ע"פ יח' ה , ז). למען תתי - למען דבר זה אתן אותך לשמה ולשרקה.