מאגר הכתר נחום פרק א עם פירוש ראב"ע פירוש בע"פ שנמסר לתלמיד

פרק א
[א] מַשָּׂ֖א נִֽינְוֵ֑ה סֵ֧פֶר חֲז֛וֹן נַח֖וּם הָאֶלְקֹשִֽׁי:
[ב] אֵ֣ל קַנּ֤וֹא וְנֹקֵם֙ יְהוָ֔ה נֹקֵ֥ם יְהוָ֖ה וּבַ֣עַל חֵמָ֑ה נֹקֵ֤ם יְהוָה֙ לְצָרָ֔יו וְנוֹטֵ֥ר ה֖וּא לְאֹיְבָֽיו:
[ג] יְהוָ֗ה אֶ֤רֶךְ אַפַּ֙יִם֙ וּגְדָול־כֹּ֔חַ וְנַקֵּ֖ה לֹ֣א יְנַקֶּ֑ה יְהוָ֗ה בְּסוּפָ֤ה וּבִשְׂעָרָה֙ דַּרְכּ֔וֹ וְעָנָ֖ן אֲבַ֥ק רַגְלָֽיו:
[ד] גּוֹעֵ֤ר בַּיָּם֙ וַֽיַּבְּשֵׁ֔הוּ וְכָל־הַנְּהָר֖וֹת הֶחֱרִ֑יב אֻמְלַ֤ל בָּשָׁן֙ וְכַרְמֶ֔ל וּפֶ֥רַח לְבָנ֖וֹן אֻמְלָֽל:
[ה] הָרִים֙ רָעֲשׁ֣וּ מִמֶּ֔נּוּ וְהַגְּבָע֖וֹת הִתְמֹגָ֑גוּ וַתִּשָּׂ֤א הָאָ֙רֶץ֙ מִפָּנָ֔יו וְתֵבֵ֖ל וְכָל־י֥וֹשְׁבֵי בָֽהּ:
[ו] לִפְנֵ֤י זַעְמוֹ֙ מִ֣י יַעֲמ֔וֹד וּמִ֥י יָק֖וּם בַּחֲר֣וֹן אַפּ֑וֹ חֲמָתוֹ֙ נִתְּכָ֣ה כָאֵ֔שׁ וְהַצֻּרִ֖ים נִתְּצ֥וּ מִמֶּֽנּוּ:
[ז] ט֣וֹב יְהוָ֔ה לְמָע֖וֹז בְּי֣וֹם צָרָ֑ה וְיֹדֵ֖עַ חֹ֥סֵי בֽוֹ:
[ח] וּבְשֶׁ֣טֶף עֹבֵ֔ר כָּלָ֖ה יַעֲשֶׂ֣ה מְקוֹמָ֑הּ וְאֹיְבָ֖יו יְרַדֶּף־חֹֽשֶׁךְ:
[ט] מַה־תְּחַשְּׁבוּן֙ אֶל־יְהוָ֔ה כָּלָ֖ה ה֣וּא עֹשֶׂ֑ה לֹא־תָק֥וּם פַּעֲמַ֖יִם צָרָֽה:
[י] כִּ֚י עַד־סִירִ֣ים סְבֻכִ֔ים וּכְסָבְאָ֖ם סְבוּאִ֑ים אֻ֨כְּל֔וּ כְּקַ֥שׁ יָבֵ֖שׁ מָלֵֽא:
[יא] מִמֵּ֣ךְ יָצָ֔א חֹשֵׁ֥ב עַל־יְהוָ֖ה רָעָ֑ה יֹעֵ֖ץ בְּלִיָּֽעַל: ס
[יב] כֹּ֣ה׀ אָמַ֣ר יְהוָ֗ה אִם־שְׁלֵמִים֙ וְכֵ֣ן רַבִּ֔ים וְכֵ֥ן נָג֖וֹזּוּ וְעָבָ֑ר וְעִ֨נִּתִ֔ךְ לֹ֥א אֲעַנֵּ֖ךְ עֽוֹד:
[יג] וְעַתָּ֕ה אֶשְׁבֹּ֥ר מֹטֵ֖הוּ מֵעָלָ֑יִךְ וּמוֹסְרֹתַ֖יִךְ אֲנַתֵּֽק:
[יד] וְצִוָּ֤ה עָלֶ֙יךָ֙ יְהוָ֔ה לֹא־יִזָּרַ֥ע מִשִּׁמְךָ֖ ע֑וֹד מִבֵּ֨ית אֱלֹהֶ֜יךָ אַכְרִ֨ית פֶּ֧סֶל וּמַסֵּכָ֛ה אָשִׂ֥ים קִבְרֶ֖ךָ כִּ֥י קַלּֽוֹתָ: פ

פרק א
(א-ב) משא נינוה ספר חזון נחום האלקושי. פירוש אלקושי - שם מקום , ומשם היה נחום. וראה זו הנבואה על נינוה ואמר: אל קנוא ונוקם יי' נוקם יי' ובעל חימה. (ג-ד) יי' ארך אפיים - פירוש: אע"פ שהוא ארך אפיים , נקה לא ינקה מי שיעשה הרעות. וכשהקדוש ברוך הוא יֵרד לעשות נקמה בעולם , בסופה ובסערה (בנוסחנו: ובשערה) יבוא , וגער (בנוסחנו: גוער) בים ויבשהו. (ה) והרים ירעשו ממנו. ותשא הארץ מפניו - פירוש: ישרף; ודמיונו: "וישאם דוד" (ש"ב ה , כא). (ו-ז) לפני זעמו מי יעמד (בנוסחנו: יעמוד)? - כשיעשה נקמה כאויבים. ולמי שחס (שחוסה) בו - טוב הוא ביום צרה. (ח) ובשטף עבר - פירוש: כשהקדוש ברוך הוא יעשה נקמה בנינוה (ראה לעיל , א - ב) , בשטף עבר , וכלה יעשה מקומה , ואויביו ירדף חשך. (ט) מה תחשבון אל יי'? - פירוש: יאמר הנביא: מה תחשבון על יי' מזה הנקמה , שיעשה פעמים? כל כך כלה גמורה הוא עשה , שאינו צריך לנקום בו פעם אחרת. (י) כי עד סירים סבוכים. פירוש סירים - קוצים. ויאמר הנביא כי כך אנשי נינוה , כמו סירים שהם מסובכים. וכסבאם סבואים - פירוש: וכשהם שותים , משתכרים; כמו "זולל וסובא" (דב' כא , כ). ואכלו כקש יבש מלא - כלומר: כמו קש שנתמלא מיבושות. (יא) ויאמר הנביא , כי על כן יעשה הקדוש ברוך הוא זו הנקמה בנינוה - כי מהם יצא חשב על יי' רעה , יועץ בליעל. (יב) כה אמר יי' אם שלמים וכן רבים - פירוש: יאמר הנביא על נינוה: אע"פ שהם בשלום והם רבים - וכן נגוזו ועבר; כלומר: אגְלה אותם. ועניתיך לא אענך עוד - פירוש: יחזור לירושלם. (יג) ועתה אשבור מטהו - שלמלך נינוה מעליך. (יד) וצוה עליך יי' - פירוש: למלך נינוה יאמר , שציוה עליו הקדוש ברוך הוא שלא יזרע משמו עוד; כלומר , שלא יהיה ממנו מלך אחריו.