מאגר הכתר נחום פרק א עם פירוש ר' אליעזר מבלגנצי

פרק א
[א] מַשָּׂ֖א נִֽינְוֵ֑ה סֵ֧פֶר חֲז֛וֹן נַח֖וּם הָאֶלְקֹשִֽׁי:
[ב] אֵ֣ל קַנּ֤וֹא וְנֹקֵם֙ יְהוָ֔ה נֹקֵ֥ם יְהוָ֖ה וּבַ֣עַל חֵמָ֑ה נֹקֵ֤ם יְהוָה֙ לְצָרָ֔יו וְנוֹטֵ֥ר ה֖וּא לְאֹיְבָֽיו:
[ג] יְהוָ֗ה אֶ֤רֶךְ אַפַּ֙יִם֙ וּגְדָול־כֹּ֔חַ וְנַקֵּ֖ה לֹ֣א יְנַקֶּ֑ה יְהוָ֗ה בְּסוּפָ֤ה וּבִשְׂעָרָה֙ דַּרְכּ֔וֹ וְעָנָ֖ן אֲבַ֥ק רַגְלָֽיו:
[ד] גּוֹעֵ֤ר בַּיָּם֙ וַֽיַּבְּשֵׁ֔הוּ וְכָל־הַנְּהָר֖וֹת הֶחֱרִ֑יב אֻמְלַ֤ל בָּשָׁן֙ וְכַרְמֶ֔ל וּפֶ֥רַח לְבָנ֖וֹן אֻמְלָֽל:
[ה] הָרִים֙ רָעֲשׁ֣וּ מִמֶּ֔נּוּ וְהַגְּבָע֖וֹת הִתְמֹגָ֑גוּ וַתִּשָּׂ֤א הָאָ֙רֶץ֙ מִפָּנָ֔יו וְתֵבֵ֖ל וְכָל־י֥וֹשְׁבֵי בָֽהּ:
[ו] לִפְנֵ֤י זַעְמוֹ֙ מִ֣י יַעֲמ֔וֹד וּמִ֥י יָק֖וּם בַּחֲר֣וֹן אַפּ֑וֹ חֲמָתוֹ֙ נִתְּכָ֣ה כָאֵ֔שׁ וְהַצֻּרִ֖ים נִתְּצ֥וּ מִמֶּֽנּוּ:
[ז] ט֣וֹב יְהוָ֔ה לְמָע֖וֹז בְּי֣וֹם צָרָ֑ה וְיֹדֵ֖עַ חֹ֥סֵי בֽוֹ:
[ח] וּבְשֶׁ֣טֶף עֹבֵ֔ר כָּלָ֖ה יַעֲשֶׂ֣ה מְקוֹמָ֑הּ וְאֹיְבָ֖יו יְרַדֶּף־חֹֽשֶׁךְ:
[ט] מַה־תְּחַשְּׁבוּן֙ אֶל־יְהוָ֔ה כָּלָ֖ה ה֣וּא עֹשֶׂ֑ה לֹא־תָק֥וּם פַּעֲמַ֖יִם צָרָֽה:
[י] כִּ֚י עַד־סִירִ֣ים סְבֻכִ֔ים וּכְסָבְאָ֖ם סְבוּאִ֑ים אֻ֨כְּל֔וּ כְּקַ֥שׁ יָבֵ֖שׁ מָלֵֽא:
[יא] מִמֵּ֣ךְ יָצָ֔א חֹשֵׁ֥ב עַל־יְהוָ֖ה רָעָ֑ה יֹעֵ֖ץ בְּלִיָּֽעַל: ס
[יב] כֹּ֣ה׀ אָמַ֣ר יְהוָ֗ה אִם־שְׁלֵמִים֙ וְכֵ֣ן רַבִּ֔ים וְכֵ֥ן נָג֖וֹזּוּ וְעָבָ֑ר וְעִ֨נִּתִ֔ךְ לֹ֥א אֲעַנֵּ֖ךְ עֽוֹד:
[יג] וְעַתָּ֕ה אֶשְׁבֹּ֥ר מֹטֵ֖הוּ מֵעָלָ֑יִךְ וּמוֹסְרֹתַ֖יִךְ אֲנַתֵּֽק:
[יד] וְצִוָּ֤ה עָלֶ֙יךָ֙ יְהוָ֔ה לֹא־יִזָּרַ֥ע מִשִּׁמְךָ֖ ע֑וֹד מִבֵּ֨ית אֱלֹהֶ֜יךָ אַכְרִ֨ית פֶּ֧סֶל וּמַסֵּכָ֛ה אָשִׂ֥ים קִבְרֶ֖ךָ כִּ֥י קַלּֽוֹתָ: פ

פרק א
(א) משא נינוה - אחר יונה , ובימי אחז יחזקיהו (ע"פ יש' א , א). ובכל המקרא לא נאמר 'משא' על שם הנביא , כמו "דברי ירמיהו" (יר' א , א) וכמו "חזון ישעיהו" (יש' א , א) - אלא על שם הגוי והממלכה , כמו "משא מואב" (יש' טו , א); "משא דמשק" (יש' יז , א). ספר - סיפור. חזון נחום - שסיפר ובישר לישראל על מפלת אויבו שהרע לו. כי לספר ולבשר להם נאמר לו החזון , ולכך נקרא 'ספר'. (ב) אל קנא (בנוסחנו: קנוא) ונקם יי' - דעו , ישראל , אע"פ ששלוה וגדולה יש לו לאשור , והרע לכם יותר מכל - כי המקום יקנא לכם וינקום נקמתכם , כי אל קנא ונקם הוא , נקם ונטר (בנוסחנו: ונוטר) בלב לאויביו. (ג) ומה ששותק להם - לפי שיי' ארך אפים וגדל כח; ולא משפלות ידים (ע"פ קה' י , יח) הוא מאריך לאויביו , כי גדל כח הוא , וסוף שלא ינקה אֹתם מרוע מעלליהם. ונקה לא ינקה - כמו "ואכל לא תאכלוהו" (וי' ז , כד); כלשון בני אדם. יי' בסופה ובסערה (בנוסחנו: ובשערה) דרכו - לבא וליפרע מהם. אבק רגליו - מִדְרַך רגליו. (ד) גוער בים - בזעמו , בקומו למשפט (ע"פ תה' עו , י) על הגוי ועל הממלכה. אמלל - 'דימוניץ' (בלעז). בשן וכרמל - הרים גבוהים הן; כמו "הר אלהים הר בשן" (תה' סח , טז). (ה) ותשא... - גבהה ועמדה; כמו "מפני שיבה תקום" (וי' יט , לב). (ו-ז) נתצו - כמו 'ננתצו'; מלשון "ונתץ את הבית" (וי' יד , מה). ובתוך חמתו ושאתו ומשפטו (ע"פ חב' א , ז) וזעמו - טוב יי' למעוז , מבצר , מבטח , ביום צרה לאהביו. ויודע - ומשים לבו לָדין מי הם חוסי בו , ולא יתן המשחית לבא אליהם לנגוף (ע"פ שמ' יב , כג) , כי בסתר כנפיו יסתירם (ע"פ תה' לא , כא). (ח) ועל נינוה אני מבשר אתכם מאתו , כי כמו בשטף מים עובר פתאום ושוטף הכל , כן כלה יעשה מקומה , ואויביו ירדף חשך , ומלאך יי' דוחה (ע"פ תה' לה , ה). (ט) מה תחשבון אל יי' - שמא סבורים אתם שיחוס עליה מלהשחית , לפי שעיר גדולה היא זו , כמו שעשה בימי יונה בן אמתי (ראה יונה ד , יא)? אין זאת! כל כך באה צעקת ישראל לפניו ממנה כלה יעשה בה. לא תקום פעמים צרה - כלומר , שעוד לא יָצֵרו ולא ירעו לעמו פעם אחרת; [(ת"ג:) ככתוב למטה "ועניתיך לא אענך עוד" (פס' יב).] לפיכך לא אשאיר בה שארית כאשר עשה אחאב לבן הדד , שחמל עליו ושילחו - ולתשובת השנה בא עליו (ראה מ"א כ , לג - לד; מ"ב ו , א). (י-יא) כי עד שהסירים סבוכים - שאין אדם יכול ליגע בהם , וכסבאם - שהם סבואים ומלאים לחלוח ורטיבה כשכור - אפילו אז אכלו באש קנאתי כקש יבש - כעת שנתמלא כל צרכו , שעומד לִקצר. כלומר: כמו שהם גדולים וחזקים ורבים ועצומים אשפוט בם , שהרי ממך , נינוה , יצא חשב על יי' רעה - להרע לעמו ולנחלתו , יועץ רשע. (יב-יג) ולפיכך כה אמר יי': אם שלמים הם בני נינוה , וכן אם רבים הם - כמו שיותר יהיו שלמים ורבים , וכן נגזו (בנוסחנו: נגוזו) - ויעברו ויכלו ברוח אפי , ולא תעמד להם שלימותם וריבוים ביום זעמי. וחוזר לסיים מליצת "סירים סבוכים" ו"סבואים" (לעיל , י): שלמים מֻסב על "סבואים" , ורבים מֻסב על "סבוכים". וכן נגזו - כמו "וכן יפרץ" (שמ' א , יב). ועניתיך - עתה ישראל ביד נינוה , לא אענך עוד , שהרי עתה אשבור מוטהו - מוט עולו מעליך , ומוסרותיו שקשר על צוארך (אנתק). (יד) וצוה עליך - אתה , מלך אשור , שלא יזרע משמך ומזכרך עוד , כי יכרת. אשים קברך - שם בבית אלהיך , ששם תמות , בבית נִסְרוֹך אלהיך , כי קלות בעיני זרעך ויהרגוך שם (ראה מ"ב יט , לז) , ויכריתו פסל ומסכה מבית אלהיך.