מאגר הכתר תהלים פרק נג עם פירוש ראב"ע פירוש א

פרק נג
[א] לַמְנַצֵּ֥חַ עַֽל־מָחֲלַ֗ת מַשְׂכִּ֥יל לְדָוִֽד: פ
[ב] אָ֮מַ֤ר נָבָ֣ל בְּ֭לִבּוֹ אֵ֣ין אֱלֹהִ֑ים הִֽ֝שְׁחִ֗יתוּ וְהִֽתְעִ֥יבוּ עָ֝וֶל אֵ֣ין עֹֽשֵׂה־טֽוֹב:
[ג] אֱֽלֹהִ֗ים מִשָּׁמַיִם֮ הִשְׁקִ֪יף עַֽל־בְּנֵי־אָ֫דָ֥ם לִ֭רְאוֹת הֲיֵ֣שׁ מַשְׂכִּ֑יל דֹּ֝רֵ֗שׁ אֶת־אֱלֹהִֽים:
[ד] כֻּלּ֥וֹ סָג֮ יַחְדָּ֪ו נֶ֫אֱלָ֥חוּ אֵ֤ין עֹֽשֵׂה־ט֑וֹב אֵ֝ין גַּם־אֶחָֽד:
[ה] הֲלֹ֥א יָדְעוּ֮ פֹּ֤עֲלֵ֫י אָ֥וֶן אֹכְלֵ֣י עַ֭מִּי אָ֣כְלוּ לֶ֑חֶם אֱ֝לֹהִ֗ים לֹ֣א קָרָֽאוּ:
[ו] שָׁ֤ם׀ פָּ֥חֲדוּ פַחַד֮ לֹא־הָ֪יָ֫ה פָ֥חַד כִּֽי־אֱלֹהִ֗ים פִּ֭זַּר עַצְמ֣וֹת חֹנָ֑ךְ הֱ֝בִשֹׁ֗תָה כִּֽי־אֱלֹהִ֥ים מְאָסָֽם:
[ז] מִ֥י יִתֵּ֣ן מִצִּיּוֹן֮ יְשֻׁע֪וֹת יִשְׂרָ֫אֵ֥ל בְּשׁ֣וּב אֱ֭לֹהִים שְׁב֣וּת עַמּ֑וֹ יָגֵ֥ל יַ֝עֲקֹ֗ב יִשְׂמַ֥ח יִשְׂרָאֵֽל: פ

פרק נג
(א-ב) למנצח על מחלת. יש אומרים , כי מחלת מגזרת 'חלול' , כמו "במכסת נפשות" (שמ' יב , ד) , מפעלי הכפל; וזה איננו נכון , כי "במכסת" - סמוך. והנכון - על נועם פיוט , תחלתו: מחלת. משכיל - כבר פירשתיו (תה' לב , א). ויאמר רבי משה: אמר נבל בלבו - בעבור שהשחיתו דרכו. והנכון בעיני , שהדבר הפוך. ובתחלה אמר לשון יחיד ואחר כן לשון רבים: חוטא ומחטיא. השחיתו - דרכם. והתעיבו - בעול שיעשו; והבי"ת חסר , כמו "הנמצא בית יי'" (מ"ב יב , יא). והפסוקים - פירשתים במזמור הראשון (תה' יד). (ו) לא היה פחד - כמוהו , כמו "זה העם לא היה" (יש' כג , יג) - 'עם כמוהו'. ומלת חנך - מגזרת "חנה" (תה' לד , ח) , והכ"ף לנכח השם או המשיח. ובעבור היות המלה מהפעלים העומדים , על כן פירושה 'החונים עליך'. ומלת חנך בא על דרך "כשמעתו ענך" (יש' ל , יט). ותי"ו הבישות (בנוסחנו: הבשתה) - לנכח דוד: הבישות אותם , כי אלהים מאסם. (ז) מי - פירשתיו (תה' יד , ז).