מאגר הכתר רות פרק ב עם פירוש ראב"ע

פרק ב
[א] וּֽלְנָעֳמִ֞י מֹידָ֣ע מוֹדָ֣ע לְאִישָׁ֗הּ אִ֚ישׁ גִּבּ֣וֹר חַ֔יִל מִמִּשְׁפַּ֖חַת אֱלִימֶ֑לֶךְ וּשְׁמ֖וֹ בֹּֽעַז:
[ב] וַתֹּאמֶר֩ ר֨וּת הַמּוֹאֲבִיָּ֜ה אֶֽל־נָעֳמִ֗י אֵלֲכָה־נָּ֤א הַשָּׂדֶה֙ וַאֲלַקֳּטָ֣ה בַֽשִּׁבֳּלִ֔ים אַחַ֕ר אֲשֶׁ֥ר אֶמְצָא־חֵ֖ן בְּעֵינָ֑יו וַתֹּ֥אמֶר לָ֖הּ לְכִ֥י בִתִּֽי:
[ג] וַתֵּ֤לֶךְ וַתָּבוֹא֙ וַתְּלַקֵּ֣ט בַּשָּׂדֶ֔ה אַחֲרֵ֖י הַקֹּצְרִ֑ים וַיִּ֣קֶר מִקְרֶ֔הָ חֶלְקַ֤ת הַשָּׂדֶה֙ לְבֹ֔עַז אֲשֶׁ֖ר מִמִּשְׁפַּ֥חַת אֱלִימֶֽלֶךְ:
[ד] וְהִנֵּה־בֹ֗עַז בָּ֚א מִבֵּ֣ית לֶ֔חֶם וַיֹּ֥אמֶר לַקּוֹצְרִ֖ים יְהוָ֣ה עִמָּכֶ֑ם וַיֹּ֥אמְרוּ ל֖וֹ יְבָרֶכְךָ֥ יְהוָֽה:
[ה] וַיֹּ֤אמֶר בֹּ֙עַז֙ לְנַֽעֲר֔וֹ הַנִּצָּ֖ב עַל־הַקּוֹצְרִ֑ים לְמִ֖י הַנַּעֲרָ֥ה הַזֹּֽאת:
[ו] וַיַּ֗עַן הַנַּ֛עַר הַנִּצָּ֥ב עַל־הַקּוֹצְרִ֖ים וַיֹּאמַ֑ר נַעֲרָ֤ה מֽוֹאֲבִיָּה֙ הִ֔יא הַשָּׁ֥בָה עִֽם־נָעֳמִ֖י מִשְּׂדֵ֥י מוֹאָֽב:
[ז] וַתֹּ֗אמֶר אֲלַקֳּטָה־נָּא֙ וְאָסַפְתִּ֣י בָעֳמָרִ֔ים אַחֲרֵ֖י הַקּוֹצְרִ֑ים וַתָּב֣וֹא וַֽתַּעֲמ֗וֹד מֵאָ֤ז הַבֹּ֙קֶר֙ וְעַד־עַ֔תָּה זֶ֛ה שִׁבְתָּ֥הּ הַבַּ֖יִת מְעָֽט:
[ח] וַיֹּאמֶר֩ בֹּ֨עַז אֶל־ר֜וּת הֲל֧וֹא שָׁמַ֣עַתְּ בִּתִּ֗י אַל־תֵּֽלְכִי֙ לִלְקֹט֙ בְּשָׂדֶ֣ה אַחֵ֔ר וְגַ֛ם לֹ֥א תַעֲבוּרִ֖י מִזֶּ֑ה וְכֹ֥ה תִדְבָּקִ֖ין עִם־נַעֲרֹתָֽי:
[ט] עֵינַ֜יִךְ בַּשָּׂדֶ֤ה אֲשֶׁר־יִקְצֹרוּן֙ וְהָלַ֣כְתְּ אַחֲרֵיהֶ֔ן הֲל֥וֹא צִוִּ֛יתִי אֶת־הַנְּעָרִ֖ים לְבִלְתִּ֣י נָגְעֵ֑ךְ וְצָמִ֗ת וְהָלַכְתְּ֙ אֶל־הַכֵּלִ֔ים וְשָׁתִ֕ית מֵאֲשֶׁ֥ר יִשְׁאֲב֖וּן הַנְּעָרִֽים:
[י] וַתִּפֹּל֙ עַל־פָּנֶ֔יהָ וַתִּשְׁתַּ֖חוּ אָ֑רְצָה וַתֹּ֣אמֶר אֵלָ֗יו מַדּוּעַ֩ מָצָ֨אתִי חֵ֤ן בְּעֵינֶ֙יךָ֙ לְהַכִּירֵ֔נִי וְאָנֹכִ֖י נָכְרִיָּֽה:
[יא] וַיַּ֤עַן בֹּ֙עַז֙ וַיֹּ֣אמֶר לָ֔הּ הֻגֵּ֨ד הֻגַּ֜ד לִ֗י כֹּ֤ל אֲשֶׁר־עָשִׂית֙ אֶת־חֲמוֹתֵ֔ךְ אַחֲרֵ֖י מ֣וֹת אִישֵׁ֑ךְ וַתַּעַזְבִ֞י אָבִ֣יךְ וְאִמֵּ֗ךְ וְאֶ֙רֶץ֙ מֽוֹלַדְתֵּ֔ךְ וַתֵּ֣לְכִ֔י אֶל־עַ֕ם אֲשֶׁ֥ר לֹא־יָדַ֖עַתְּ תְּמ֥וֹל שִׁלְשֽׁוֹם:
[יב] יְשַׁלֵּ֥ם יְהוָ֖ה פָּעֳלֵ֑ךְ וּתְהִ֨י מַשְׂכֻּרְתֵּ֜ךְ שְׁלֵמָ֗ה מֵעִ֤ם יְהוָה֙ אֱלֹהֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל אֲשֶׁר־בָּ֖את לַחֲס֥וֹת תַּחַת־כְּנָפָֽיו:
[יג] וַ֠תֹּאמֶר אֶמְצָא־חֵ֨ן בְּעֵינֶ֤יךָ אֲדֹנִי֙ כִּ֣י נִֽחַמְתָּ֔נִי וְכִ֥י דִבַּ֖רְתָּ עַל־לֵ֣ב שִׁפְחָתֶ֑ךָ וְאָֽנֹכִי֙ לֹ֣א אֶהְיֶ֔ה כְּאַחַ֖ת שִׁפְחֹתֶֽיךָ:
[יד] וַיֹּאמֶר֩ לָ֨ה בֹ֜עַז לְעֵ֣ת הָאֹ֗כֶל גֹּ֤שִֽׁי הֲלֹם֙ וְאָכַ֣לְתְּ מִן־הַלֶּ֔חֶם וְטָבַ֥לְתְּ פִּתֵּ֖ךְ בַּחֹ֑מֶץ וַתֵּ֙שֶׁב֙ מִצַּ֣ד הַקֹּצְרִ֔ים וַיִּצְבָּט־לָ֣הּ קָלִ֔י וַתֹּ֥אכַל וַתִּשְׂבַּ֖ע וַתֹּתַֽר:
[טו] וַתָּ֖קָם לְלַקֵּ֑ט וַיְצַו֩ בֹּ֨עַז אֶת־נְעָרָ֜יו לֵאמֹ֗ר גַּ֣ם בֵּ֧ין הָעֳמָרִ֛ים תְּלַקֵּ֖ט וְלֹ֥א תַכְלִימֽוּהָ:
[טז] וְגַ֛ם שֹׁל־תָּשֹׁ֥לּוּ לָ֖הּ מִן־הַצְּבָתִ֑ים וַעֲזַבְתֶּ֥ם וְלִקְּטָ֖ה וְלֹ֥א תִגְעֲרוּ־בָֽהּ:
[יז] וַתְּלַקֵּ֥ט בַּשָּׂדֶ֖ה עַד־הָעָ֑רֶב וַתַּחְבֹּט֙ אֵ֣ת אֲשֶׁר־לִקֵּ֔טָה וַיְהִ֖י כְּאֵיפָ֥ה שְׂעֹרִֽים:
[יח] וַתִּשָּׂא֙ וַתָּב֣וֹא הָעִ֔יר וַתֵּ֥רֶא חֲמוֹתָ֖הּ אֵ֣ת אֲשֶׁר־לִקֵּ֑טָה וַתּוֹצֵא֙ וַתִּתֶּן־לָ֔הּ אֵ֥ת אֲשֶׁר־הוֹתִ֖רָה מִשָּׂבְעָֽהּ:
[יט] וַתֹּאמֶר֩ לָ֨הּ חֲמוֹתָ֜הּ אֵיפֹ֨ה לִקַּ֤טְתְּ הַיּוֹם֙ וְאָ֣נָה עָשִׂ֔ית יְהִ֥י מַכִּירֵ֖ךְ בָּר֑וּךְ וַתַּגֵּ֣ד לַחֲמוֹתָ֗הּ אֵ֤ת אֲשֶׁר־עָֽשְׂתָה֙ עִמּ֔וֹ וַתֹּ֗אמֶר שֵׁ֤ם הָאִישׁ֙ אֲשֶׁ֨ר עָשִׂ֧יתִי עִמּ֛וֹ הַיּ֖וֹם בֹּֽעַז:
[כ] וַתֹּ֨אמֶר נָעֳמִ֜י לְכַלָּתָ֗הּ בָּר֥וּךְ הוּא֙ לַיהוָ֔ה אֲשֶׁר֙ לֹא־עָזַ֣ב חַסְדּ֔וֹ אֶת־הַחַיִּ֖ים וְאֶת־הַמֵּתִ֑ים וַתֹּ֧אמֶר לָ֣הּ נָעֳמִ֗י קָר֥וֹב לָ֙נוּ֙ הָאִ֔ישׁ מִֽגֹּאֲלֵ֖נוּ הֽוּא:
[כא] וַתֹּ֖אמֶר ר֣וּת הַמּוֹאֲבִיָּ֑ה גַּ֣ם׀ כִּי־אָמַ֣ר אֵלַ֗י עִם־הַנְּעָרִ֤ים אֲשֶׁר־לִי֙ תִּדְבָּקִ֔ין עַ֣ד אִם־כִּלּ֔וּ אֵ֥ת כָּל־הַקָּצִ֖יר אֲשֶׁר־לִֽי:
[כב] וַתֹּ֥אמֶר נָעֳמִ֖י אֶל־ר֣וּת כַּלָּתָ֑הּ ט֣וֹב בִּתִּ֗י כִּ֤י תֵצְאִי֙ עִם־נַ֣עֲרוֹתָ֔יו וְלֹ֥א יִפְגְּעוּ־בָ֖ךְ בְּשָׂדֶ֥ה אַחֵֽר:
[כג] וַתִּדְבַּ֞ק בְּנַעֲר֥וֹת בֹּ֙עַז֙ לְלַקֵּ֔ט עַד־כְּל֥וֹת קְצִֽיר־הַשְּׂעֹרִ֖ים וּקְצִ֣יר הַחִטִּ֑ים וַתֵּ֖שֶׁב אֶת־חֲמוֹתָֽהּ:

פרק ב
(א) מודע - קרוב ידוע , כמו "ומודע לבינה תקרא" (מש' ז , ד). לאישה - מפאת אישה; והנה הלמ"ד כמו "אמרי לי" (בר' כ , יג). בועז - אמרו רבותינו ז"ל (ראה ב"ב צא , א) שהוא אבצן , שהיה שופט ישראל (ראה שו' יב , ח - ט). (ב-ג) אחר... אמצא חן בעיניו - יש אומרים , כי הוי"ו שב אל "בועז" הנזכר (לעיל , א) , והטעם: אולי יהיה. ולפי דעתי , שהוי"ו שב אל בעל השדה ואם לא נזכר , בעבור ויקר מקרה; וטעמו: כך הוּקרה. (ד) יי' עמכם - לעזור אתכם; בעבור שהם עמלים. יברכך יי' - שיתן ברכה בקציר. (ה) למי הנערה הזאת - חשב שהיא אשת איש. אולי שאל הנער כי ראהּ לבושה כלבוש ארצה; גם הצורות משתנות בעבור האויר. ודרך הדרש ידועה (ראה שבת קיג , ב). (ז) ותבוא ותעמוד - שהתעסקה תמיד בצרכה , לא בדבר אחר , שלא יחשדנה בעבור יופיה. זה שבתה הבית מעט - זמן יש לה שישבה. וטעם בית - כמו סוכה. (ח) לא תעבורי - בשורק תחת חולם , כמו "ישפּוּטו הם" (שמ' יח , כו). והיא מלה זרה בעבור היותה (מלרע); היתה כן בעבור שאיננו במקום מוּכרָת. נו"ן תדבקין - נוסף. (ט) וצמית - בא כבעלי הה"א בסוף. (יא) הגד הגד לי - פועל ש'לא נקרא שם פועלו'. אשר לא ידעת - לדור עמהם. (יב) משכרתך - כמו "מתכנת הלבנים" (שמ' ה , ח). והוא שם מהבניין 'הכבד הנוסף' , בעבור המ"ם. (יג) ואנכי לא אהיה - איניני ראויה להיות כאחת שפחותיך. (יד) בחומץ - בעבור החום. ותותַר - בעבור 'סוף פסוק'; כמו "זכור מלחמה אל תוסַף" (איוב מ , לב). ויצבט - אין לו חבר; ופירושו כמו נתינה. (טז) של תשלו - מגזרת "שלל" (בר' מט , כז). ויש אומרים (ראה רש"י): כמו 'שגגה' , כמו "על השל" (ש"ב ו , ז). (יז) ויהי כאיפה שעורים - פעם אחת שאלני אדם אחד: מה טעם כאיפה שעורים? אמרתי לו: אין טעם לשאילה הזאת , כי הכתוב סיפר מה היה. אז נקלותי בעיניו , ויאמר לי כי יש לו טעם , ואני החרשתי ממנו ולא שאלתיו. והנה בא יום אחד אלי , ואמר לי כי יש לו טעמים רבים: האחד , שראתה רות בדרך נבואה , כי עתיד אחד מבניה להעמיד עמוד על שם בעלה (ראה מ"א ז , כא); וטעם איפה - תשעים וששה רימונים שהיו על העמוד (ראה יר' נב , כג) , וזה בגימטריא. ופירוש שעורים - כמו 'שִׁיעורים' , "כי כמו שער בנפשו" (מש' כג , ז). וטעם אחר: ויהי - שתי מלות , ארמית גם עברית , כאשר ראתה שיתָלה אבשלום שהוא מבניה. והנה כ"ף עם אל"ף רמז לשנות אבשלום במותו (? ראה ש"א טו , ז). ואחר כן יפה שעורים לשון רבים , בעבור היותו כבד עליו. וטעם אחר: כי תחילת אות כאיפה עם תחילת שעורים הם 'ישי' , שהיה צדיק גמור. אז שמח וישב לבו אל קרבו. (כ) ברוך הוא ליי' אשר לא עזב חסדו - לאות כי עשה חסד בתחלה עם אלימלך ועם בניו , כי שופט היה (ראה ב"ב צא , א). החיים - נעמי ורות. מגואלינו - אין ה'גאולה' יבום , רק היא דרך אחרת. (כב) כי תצאי ללקט עם נערותיו - ולא עם נעריו. או טעם "עם הנערים אשר לי" (לעיל , כא) - עם אחד מן הנערים , שהוא נצב על הקוצרים ועל הקוצרות. ולא יפגעו בך - אנשים; וכמוהו רבים. (כג) ותשב את חמותה - כמו 'עם חמותה'.