מאגר הכתר רות פרק ג עם פירוש ר' יוסף קרא - נוסח שני

פרק ג
[א] וַתֹּ֥אמֶר לָ֖הּ נָעֳמִ֣י חֲמוֹתָ֑הּ בִּתִּ֕י הֲלֹ֧א אֲבַקֶּשׁ־לָ֛ךְ מָנ֖וֹחַ אֲשֶׁ֥ר יִֽיטַב־לָֽךְ:
[ב] וְעַתָּ֗ה הֲלֹ֥א בֹ֙עַז֙ מֹֽדַעְתָּ֔נוּ אֲשֶׁ֥ר הָיִ֖ית אֶת־נַעֲרוֹתָ֑יו הִנֵּה־ה֗וּא זֹרֶ֛ה אֶת־גֹּ֥רֶן הַשְּׂעֹרִ֖ים הַלָּֽיְלָה:
[ג] וְרָחַ֣צְתְּ ׀ וָסַ֗כְתְּ וְשַׂ֧מְתְּ שִׂמְלֹתִַ֛ךְ שִׂמְלֹתַ֛יִךְ עָלַ֖יִךְ וְיָרַ֣דְתְּי וְיָרַ֣דְתְּ הַגֹּ֑רֶן אַל־תִּוָּדְעִ֣י לָאִ֔ישׁ עַ֥ד כַּלֹּת֖וֹ לֶאֱכֹ֥ל וְלִשְׁתּֽוֹת:
[ד] וִיהִ֣י בְשָׁכְב֗וֹ וְיָדַ֙עַתְּ֙ אֶת־הַמָּקוֹם֙ אֲשֶׁ֣ר יִשְׁכַּב־שָׁ֔ם וּבָ֛את וְגִלִּ֥ית מַרְגְּלֹתָ֖יו וְשָׁכָ֑בְתְּי וְשָׁכָ֑בְתְּ וְהוּא֙ יַגִּ֣יד לָ֔ךְ אֵ֖ת אֲשֶׁ֥ר תַּעֲשִֽׂין:
[ה] וַתֹּ֖אמֶר אֵלֶ֑יהָ כֹּ֛ל אֲשֶׁר־תֹּאמְרִ֥י ֵַ֖ אֵלַ֖י אֶעֱשֶֽׂה:
[ו] וַתֵּ֖רֶד הַגֹּ֑רֶן וַתַּ֕עַשׂ כְּכֹ֥ל אֲשֶׁר־צִוַּ֖תָּה חֲמוֹתָֽהּ:
[ז] וַיֹּ֨אכַל בֹּ֤עַז וַיֵּשְׁתְּ֙ וַיִּיטַ֣ב לִבּ֔וֹ וַיָּבֹ֕א לִשְׁכַּ֖ב בִּקְצֵ֣ה הָעֲרֵמָ֑ה וַתָּבֹ֣א בַלָּ֔ט וַתְּגַ֥ל מַרְגְּלֹתָ֖יו וַתִּשְׁכָּֽב:
[ח] וַֽיְהִי֙ בַּחֲצִ֣י הַלַּ֔יְלָה וַיֶּחֱרַ֥ד הָאִ֖ישׁ וַיִּלָּפֵ֑ת וְהִנֵּ֣ה אִשָּׁ֔ה שֹׁכֶ֖בֶת מַרְגְּלֹתָֽיו:
[ט] וַיֹּ֖אמֶר מִי־אָ֑תְּ וַתֹּ֗אמֶר אָֽנֹכִי֙ ר֣וּת אֲמָתֶ֔ךָ וּפָרַשְׂתָּ֤ כְנָפֶךָ֙ עַל־אֲמָ֣תְךָ֔ כִּ֥י גֹאֵ֖ל אָֽתָּה:
[י] וַיֹּ֗אמֶר בְּרוּכָ֨ה אַ֤תְּ לַֽיהוָה֙ בִּתִּ֔י הֵיטַ֛בְתְּ חַסְדֵּ֥ךְ הָאַחֲר֖וֹן מִן־הָרִאשׁ֑וֹן לְבִלְתִּי־לֶ֗כֶת אַֽחֲרֵי֙ הַבַּ֣חוּרִ֔ים אִם־דַּ֖ל וְאִם־עָשִֽׁיר:
[יא] וְעַתָּ֗ה בִּתִּי֙ אַל־תִּ֣ירְאִ֔י כֹּ֥ל אֲשֶׁר־תֹּאמְרִ֖י אֶעֱשֶׂה־לָּ֑ךְ כִּ֤י יוֹדֵעַ֙ כָּל־שַׁ֣עַר עַמִּ֔י כִּ֛י אֵ֥שֶׁת חַ֖יִל אָֽתְּ:
[יב] וְעַתָּה֙ כִּ֣י אָמְנָ֔ם כִּ֥י אם גֹאֵ֖ל אָנֹ֑כִי וְגַ֛ם יֵ֥שׁ גֹּאֵ֖ל קָר֥וֹב מִמֶּֽנִּי:
[יג] לִ֣ינִי ׀ הַלַּ֗יְלָה וְהָיָ֤ה בַבֹּ֙קֶר֙ אִם־יִגְאָלֵ֥ךְ טוֹב֙ יִגְאָ֔ל וְאִם־לֹ֨א יַחְפֹּ֧ץ לְגָאֳלֵ֛ךְ וּגְאַלְתִּ֥יךְ אָנֹ֖כִי חַי־יְהוָ֑ה שִׁכְבִ֖י עַד־הַבֹּֽקֶר:
[יד] וַתִּשְׁכַּ֤ב מַרְגְּלוֹתָו֙ מַרְגְּלוֹתָיו֙ עַד־הַבֹּ֔קֶר וַתָּ֕קָם בְּטֶ֛רֶום בְּטֶ֛רֶם יַכִּ֥יר אִ֖ישׁ אֶת־רֵעֵ֑הוּ וַיֹּ֙אמֶר֙ אַל־יִוָּדַ֔ע כִּי־בָ֥אָה הָאִשָּׁ֖ה הַגֹּֽרֶן:
[טו] וַיֹּ֗אמֶר הָ֠בִי הַמִּטְפַּ֧חַת אֲשֶׁר־עָלַ֛יִךְ וְאֶחֳזִי־בָ֖הּ וַתֹּ֣אחֶז בָּ֑הּ וַיָּ֤מָד שֵׁשׁ־שְׂעֹרִים֙ וַיָּ֣שֶׁת עָלֶ֔יהָ וַיָּבֹ֖א הָעִֽיר:
[טז] וַתָּבוֹא֙ אֶל־חֲמוֹתָ֔הּ וַתֹּ֖אמֶר מִי־אַ֣תְּ בִּתִּ֑י וַתַּ֨גֶּד־לָ֔הּ אֵ֛ת כָּל־אֲשֶׁ֥ר עָשָׂה־לָ֖הּ הָאִֽישׁ:
[יז] וַתֹּ֕אמֶר שֵׁשׁ־הַשְּׂעֹרִ֥ים הָאֵ֖לֶּה נָ֣תַן לִ֑י כִּ֚י אָמַ֣ר ֵַ֔ אֵלַ֔י אַל־תָּב֥וֹאִי רֵיקָ֖ם אֶל־חֲמוֹתֵֽךְ:
[יח] וַתֹּ֙אמֶר֙ שְׁבִ֣י בִתִּ֔י עַ֚ד אֲשֶׁ֣ר תֵּֽדְעִ֔ין אֵ֖יךְ יִפֹּ֣ל דָּבָ֑ר כִּ֣י לֹ֤א יִשְׁקֹט֙ הָאִ֔ישׁ כִּֽי־אִם־כִּלָּ֥ה הַדָּבָ֖ר הַיּֽוֹם:

פרק ג
(א-ג) הלא אבקש לך - רצוני לבקש לך מנוח ולעסוק שיהיה לך בעל. ואם יהיה לך בעל דל וגאה , לא יחשוש בך , כי גיורת את; לפיכך אבקש לך בעל טוב לך ויהיה לך מנוח , ולא תצטרכי ללכת משדה לשדה עוד. לפיכך תלי עיניך בבועז הזקן וטוב , ושמת שמלותייך עלייך - שתתייפי בעיניו. אל תיודעי לאיש - כי גנאי הוא לאשה; שאם היית הולכת אצלו לבית - זה היה גנאי , והיו מרגישין בני ביתו. (ד) והוא יגיד לך - כי חשוב וטוב הוא , והוא ייעצך עצה ההוגנת לך. (ה) כל אשר תאמרי אעשה - כי טוב לי זקן ואוהב מדל וגאה בחור. (ו-ז) ותעש כל אשר צותה חמותה - סותם ואחר כך מפרש. כי לאלתר כשאכל בועז וישת ויטב לבו - כשאדם שמח , כל מה שמבקשין ממנו הוא עושה. (ח) ויחרד האיש - מקרא מסורס: וילפת ואחר כך ויחרד. וילפת - כל אדם הניעור משנתו הוא פושט ידיו ורגליו ועוקמן ומושכן אליו ופושטן; בלעז 'שטנדילית'. וילפת - ויעקם את עצמו , 'רטורצת' (בלעז); "וילפות שמשון את... עמודי התוך" (שו' טז , כט). וכן פתרונו: מתי ויחרד האיש? - בשעת וילפת; לאחר שוילפת , והנה אשה שוכבת , ואחר כך ויחרד. [כך פירש]. (ט) מי את בתי (לפנינו ללא 'בתי') - מה את רוצה , בתי? דוגמת "ויבא אליהם ויאמר להם אחיהם מה אתם" (ראה שו' יח , ח). [כך פירש; ולי נראה: מי את - כי בלילה לא הכירה.] ופרשת כנפים - לישאני; כי גואל אתה - בעלי היה קרובך , וכשמת נשתעבדו לי כל הקרקעות לכתובָּתי , ועכשיו הם ממושכנים ונמכרים , ואתה קח אותי לאשה ואני אניחן לך לגואלן. (י) היטבת חסדך האחרון - שנתת עיניך בי , שאני זקן , כדי לגאול השדה של קרוביי. לפי שנשים אחרות נותנות עיניהם בבחורים , אם דל אם עשיר , ואינן חוששות אפילו אם יאבדו בעליהן השדות שלהם , בלבד שיהא להם תשמיש הרבה; ואת חסת על שדות קרוביי ונתת בי עינייך. מן הראשון - שבאת להתגייר; כי מתחלה היו הכל סבורים שנתגיירת כדי שישאך בחור , ועתה הוכיח סופך על תחלתך. (יא) אל תיראי - לומר שאין בלבי לישאך. אעשה לך - גם לישאך אני אומר , אחר אשר ייטב לך , כי איני בוש שאת גיורת. כי יודע כל שער עמי - כל באי שער עמי. כי אשת חיל את - שאם מיוחס נושא אשה גיורת לנוי , זהו גנאי , אבל אם נושא אשת חיל אינו מתגנה; לפיכך אישאך. (יב) אמנם כי גואל אני - כדברייך. (יג) טוב יגאל - אם ירצה לגאלך עם השדה הרי טוב יגאל , גם אני אתן לו רשות. (יד) ויאמר - אל עבדיו: אל יוודע; יש פותרין כך , וטעות הוא , שהרי לא ידעו בה נעריו. וכך פתרונו: בלבו אמר: אל יוודע; שילח אותה בטרם יכיר איש וכו' , למה? כי אמר בלבו: אל יוודע. ודוגמתו "כתוב זאת זכרון בספר... כי אמר (לפנינו: ויאמר) כי יד על כס יה" (שמ' יז , יד - טז) - לפי שהמלחמה תהיה לימים רחוקים , בימי שאול , לפיכך "כתוב זאת זכרון" , שלא תשכח. (טו) הבי - הזמיני , כמו "הבה נתחכמה לו" (שמ' א , י). שש השעורים (לפנינו: שעורים) - שש המידות. (טז) מי את בתי - מה עשית את , בתי? ותגד לה את כל אשר עשה לה האיש - שאמר לגאלה אם לא יגאלנה הקרוב ממנו; דודו או בן דודו היה. (יז) ותאמר שש השעורים - אמרה לה: אם לא נתן לך השעורים , הייתי אומרת: כל אשר יאמר יקיים; אלא מאחר שנתן לך מתנה - דחה אותך , שאם היה רצונו לישאך לא היה לו ליתן לך כלום , שהרי מה שיש לבעל הכל לאשתו. ורות השיבתה: גם זה לא היה רוצה ליתן לי , אלא כי אמר: אל תבואי ריקם - ריקנות (ראה פירושו רות א , כ - כא) - אל חמותך. (יח) כי לא ישקט - וכן היה: