מאגר הכתר רות פרק ג עם פירוש ר' יוסף כספי

פרק ג
[א] וַתֹּ֥אמֶר לָ֖הּ נָעֳמִ֣י חֲמוֹתָ֑הּ בִּתִּ֕י הֲלֹ֧א אֲבַקֶּשׁ־לָ֛ךְ מָנ֖וֹחַ אֲשֶׁ֥ר יִֽיטַב־לָֽךְ:
[ב] וְעַתָּ֗ה הֲלֹ֥א בֹ֙עַז֙ מֹֽדַעְתָּ֔נוּ אֲשֶׁ֥ר הָיִ֖ית אֶת־נַעֲרוֹתָ֑יו הִנֵּה־ה֗וּא זֹרֶ֛ה אֶת־גֹּ֥רֶן הַשְּׂעֹרִ֖ים הַלָּֽיְלָה:
[ג] וְרָחַ֣צְתְּ ׀ וָסַ֗כְתְּ וְשַׂ֧מְתְּ שִׂמְלֹתִַ֛ךְ שִׂמְלֹתַ֛יִךְ עָלַ֖יִךְ וְיָרַ֣דְתְּי וְיָרַ֣דְתְּ הַגֹּ֑רֶן אַל־תִּוָּדְעִ֣י לָאִ֔ישׁ עַ֥ד כַּלֹּת֖וֹ לֶאֱכֹ֥ל וְלִשְׁתּֽוֹת:
[ד] וִיהִ֣י בְשָׁכְב֗וֹ וְיָדַ֙עַתְּ֙ אֶת־הַמָּקוֹם֙ אֲשֶׁ֣ר יִשְׁכַּב־שָׁ֔ם וּבָ֛את וְגִלִּ֥ית מַרְגְּלֹתָ֖יו וְשָׁכָ֑בְתְּי וְשָׁכָ֑בְתְּ וְהוּא֙ יַגִּ֣יד לָ֔ךְ אֵ֖ת אֲשֶׁ֥ר תַּעֲשִֽׂין:
[ה] וַתֹּ֖אמֶר אֵלֶ֑יהָ כֹּ֛ל אֲשֶׁר־תֹּאמְרִ֥י ֵַ֖ אֵלַ֖י אֶעֱשֶֽׂה:
[ו] וַתֵּ֖רֶד הַגֹּ֑רֶן וַתַּ֕עַשׂ כְּכֹ֥ל אֲשֶׁר־צִוַּ֖תָּה חֲמוֹתָֽהּ:
[ז] וַיֹּ֨אכַל בֹּ֤עַז וַיֵּשְׁתְּ֙ וַיִּיטַ֣ב לִבּ֔וֹ וַיָּבֹ֕א לִשְׁכַּ֖ב בִּקְצֵ֣ה הָעֲרֵמָ֑ה וַתָּבֹ֣א בַלָּ֔ט וַתְּגַ֥ל מַרְגְּלֹתָ֖יו וַתִּשְׁכָּֽב:
[ח] וַֽיְהִי֙ בַּחֲצִ֣י הַלַּ֔יְלָה וַיֶּחֱרַ֥ד הָאִ֖ישׁ וַיִּלָּפֵ֑ת וְהִנֵּ֣ה אִשָּׁ֔ה שֹׁכֶ֖בֶת מַרְגְּלֹתָֽיו:
[ט] וַיֹּ֖אמֶר מִי־אָ֑תְּ וַתֹּ֗אמֶר אָֽנֹכִי֙ ר֣וּת אֲמָתֶ֔ךָ וּפָרַשְׂתָּ֤ כְנָפֶךָ֙ עַל־אֲמָ֣תְךָ֔ כִּ֥י גֹאֵ֖ל אָֽתָּה:
[י] וַיֹּ֗אמֶר בְּרוּכָ֨ה אַ֤תְּ לַֽיהוָה֙ בִּתִּ֔י הֵיטַ֛בְתְּ חַסְדֵּ֥ךְ הָאַחֲר֖וֹן מִן־הָרִאשׁ֑וֹן לְבִלְתִּי־לֶ֗כֶת אַֽחֲרֵי֙ הַבַּ֣חוּרִ֔ים אִם־דַּ֖ל וְאִם־עָשִֽׁיר:
[יא] וְעַתָּ֗ה בִּתִּי֙ אַל־תִּ֣ירְאִ֔י כֹּ֥ל אֲשֶׁר־תֹּאמְרִ֖י אֶעֱשֶׂה־לָּ֑ךְ כִּ֤י יוֹדֵעַ֙ כָּל־שַׁ֣עַר עַמִּ֔י כִּ֛י אֵ֥שֶׁת חַ֖יִל אָֽתְּ:
[יב] וְעַתָּה֙ כִּ֣י אָמְנָ֔ם כִּ֥י אם גֹאֵ֖ל אָנֹ֑כִי וְגַ֛ם יֵ֥שׁ גֹּאֵ֖ל קָר֥וֹב מִמֶּֽנִּי:
[יג] לִ֣ינִי ׀ הַלַּ֗יְלָה וְהָיָ֤ה בַבֹּ֙קֶר֙ אִם־יִגְאָלֵ֥ךְ טוֹב֙ יִגְאָ֔ל וְאִם־לֹ֨א יַחְפֹּ֧ץ לְגָאֳלֵ֛ךְ וּגְאַלְתִּ֥יךְ אָנֹ֖כִי חַי־יְהוָ֑ה שִׁכְבִ֖י עַד־הַבֹּֽקֶר:
[יד] וַתִּשְׁכַּ֤ב מַרְגְּלוֹתָו֙ מַרְגְּלוֹתָיו֙ עַד־הַבֹּ֔קֶר וַתָּ֕קָם בְּטֶ֛רֶום בְּטֶ֛רֶם יַכִּ֥יר אִ֖ישׁ אֶת־רֵעֵ֑הוּ וַיֹּ֙אמֶר֙ אַל־יִוָּדַ֔ע כִּי־בָ֥אָה הָאִשָּׁ֖ה הַגֹּֽרֶן:
[טו] וַיֹּ֗אמֶר הָ֠בִי הַמִּטְפַּ֧חַת אֲשֶׁר־עָלַ֛יִךְ וְאֶחֳזִי־בָ֖הּ וַתֹּ֣אחֶז בָּ֑הּ וַיָּ֤מָד שֵׁשׁ־שְׂעֹרִים֙ וַיָּ֣שֶׁת עָלֶ֔יהָ וַיָּבֹ֖א הָעִֽיר:
[טז] וַתָּבוֹא֙ אֶל־חֲמוֹתָ֔הּ וַתֹּ֖אמֶר מִי־אַ֣תְּ בִּתִּ֑י וַתַּ֨גֶּד־לָ֔הּ אֵ֛ת כָּל־אֲשֶׁ֥ר עָשָׂה־לָ֖הּ הָאִֽישׁ:
[יז] וַתֹּ֕אמֶר שֵׁשׁ־הַשְּׂעֹרִ֥ים הָאֵ֖לֶּה נָ֣תַן לִ֑י כִּ֚י אָמַ֣ר ֵַ֔ אֵלַ֔י אַל־תָּב֥וֹאִי רֵיקָ֖ם אֶל־חֲמוֹתֵֽךְ:
[יח] וַתֹּ֙אמֶר֙ שְׁבִ֣י בִתִּ֔י עַ֚ד אֲשֶׁ֣ר תֵּֽדְעִ֔ין אֵ֖יךְ יִפֹּ֣ל דָּבָ֑ר כִּ֣י לֹ֤א יִשְׁקֹט֙ הָאִ֔ישׁ כִּֽי־אִם־כִּלָּ֥ה הַדָּבָ֖ר הַיּֽוֹם:

פרק ג
(א) בתי - קריאה , לכן ב'געיא' (זקף גדול) , כמו "אחותינו את היי" וגו' (בר' כד , ס). מנוח - כי אין לאשה מנוחה ללב ולגוף עד שיהיה לה בעל , וכן קדם: "ומצאן מנוחה" וגו' (רות א , ט). (ב) הנה הוא זורה את גורן השעורים - וכבר קדם שכלה גם קציר חטים (רות ב , כג) , אבל כן מנהג הטובים לקצור הכל תחלה , משמירה מפגעים רבים. (ג) וסכת - בשמן המֹר , כמנהג הארץ ההיא גם היום , לאנשים וכל שכן לנשים; וכן כתוב "וסוך לא סכתי" (דנ' י , ג). שמלותיך עליך - הטובות , שלא הייתה קוצרת בהם , גם לכסות ראשה שלא תֻכַּר. אל תודעי לאיש - אין זאת כטעם "והאדם ידע את חוה אשתו" (בר' ד , א) , אבל הטעם כאמרו: ולא יוָדע לכל (ראה להלן , יד). ואמרוֹ עד כלותו לאכול וכו' - כבר הודעתיך (ראה מ"כ ח"ב ע' 33 ) שתוף 'עַד' , ואם בזה פנים מצד שהיא נתודעה לבעז אחרי כלותו לאכול ולשתות וגם ישן. (ד) מרגלותיו - כמו 'רגליו' , וכן בדניאל , ו). (ח) ויהי בחצי הלילה - כבר הודעתיך (ראה ש"ב יט , מא ועוד) , כי 'חצי' בעברי אין ענינו , רק קצת וחלק. וילפת - ויתחבר קצתו עם קצתו , כדרך כל חרד מתפחד , וכן "וילפת שמשון" (שו' טז , כט); וכל זה השרש כולו דִבוק וחִבור , ומזה נקרא הצמח וידוע 'לפת' ו'לפתות'. והנה אשה וכו' - אין חובה לכותב הספר שיכתוב בכל מקום סבות הדבר , כל שכן שאין חובה בזה כי אין צריך , שכֻּלנו בקיאים לתת בזה סבות וטעם , יותר מטעמי מצות. (ט) ופרשת כנפיך - לשון צח ונאות במכוין. (י) מן הראשון - כאשר דבקה עם נעמי (ראה רות ב , יב) , ויותר דבוקה עמו. והנה בעז היה זקן , ונהנה להיות הנערה הזאת שמחה בו מן הבחורים. (יא) כי יודע וגו' - לכן לא יהיה חסרון לי ולמשפחתי כי אקחך לאשה. (יג) אם יגאלך טוב יגאל - לא היה שֵם הגואל 'טוב' (כנגד תנח' בהר ג) , והעד: בעלי המסורת. גם יאמר עוד עליו "פלוני אלמוני" (רות ד , א). אבל אם הוא יגאלך , טוב שיגאל. חי יי' - דבק עם מה שלפניו , לפי בעלי המסורת. ואם בשבועה (ראה רו"ר ו , יג) או בזולת שבועה , רצה הוא על כל פנים שתשכב עמו עד הבקר. (יד) ויאמר - בעז; והטעם: לה , גם לקצת נעריו שהרגישו , גם בלבו; והכל אפשר שהיה יחד. ואין צורך לחקור למה זה הסוד , ומי יתן ונדע כן סודות התורה וה'מורה'. (טו) שש השעורים (לפנינו: שעורים) - ידוע זה החשבון אצלם. (טז) ותאמר מי את בתי - אין דקדוק בעברי על מלת 'מי' , כי פעמים כמו 'מה' ויפול גם על בלתי מדבר. אבל דעתי , כי נעמי לא הכירה בהבדל מיחד מן המיחד , ואם הכירה כי היא אשה; וכן "ויאמר מי את" (לעיל , ט). ומבואר משקול הדעת כי רות דפקה בדלת אשר עדיין הייתה נעמי שוכבת על מטתה נים ולא נים. וקצר הכתוב , כי לא כתב 'ותען: אנכי רות'; וכן "קראן לו ויאכל לחם" (שמ' ב , כ) , ורבים כן. עשה לי האיש - לא עשה בה מעשה במִשוש , לפי מה שקדם (לעיל , יג - יד) , אבל דברי פה. וכן "אשר עשה לו בנו הקטן" (בר' ט , כד) , וכבר פירשתיו (ראה מ"כ ח"א ע' 68 ). (יח) איך יפול דבר - הפך ענין "לא נפל דבר" (יהו' כג , יד). וזה נכון בעברי ובהגיון לפי הפוכי יחסי התנועה.