מאגר הכתר אסתר פרק י עם פירוש ראב"ע פירוש א

פרק י
[א] וַיָּשֶׂם֩ הַמֶּ֨לֶךְ אֲחַשְֵׁרֹ֧שׁ ׀ אֲחַשְׁוֵרֹ֧שׁ ׀ מַ֛ס עַל־הָאָ֖רֶץ וְאִיֵּ֥י הַיָּֽם:
[ב] וְכָל־מַעֲשֵׂ֤ה תָקְפּוֹ֙ וּגְב֣וּרָת֔וֹ וּפָרָשַׁת֙ גְּדֻלַּ֣ת מָרְדֳּכַ֔י אֲשֶׁ֥ר גִּדְּל֖וֹ הַמֶּ֑לֶךְ הֲלוֹא־הֵ֣ם כְּתוּבִ֗ים עַל־סֵ֙פֶר֙ דִּבְרֵ֣י הַיָּמִ֔ים לְמַלְכֵ֖י מָדַ֥י וּפָרָֽס:
[ג] כִּ֣י׀ מָרְדֳּכַ֣י הַיְּהוּדִ֗י מִשְׁנֶה֙ לַמֶּ֣לֶךְ אֲחַשְׁוֵר֔וֹשׁ וְגָדוֹל֙ לַיְּהוּדִ֔ים וְרָצ֖וּי לְרֹ֣ב אֶחָ֑יו דֹּרֵ֥שׁ טוֹב֙ לְעַמּ֔וֹ וְדֹבֵ֥ר שָׁל֖וֹם לְכָל־זַרְעֽוֹ:

פרק י
(א) וישם המלך אחשורוש מס על הארץ - שאיננה תחת מלכותו , רק פחדו ממנו; וכן על איי הים - הרחוקים ממנו. והזכיר זה הכתוב , להודיע כי הצליח בכל דרכיו , ונראתה גבורתו אחר היות מרדכי לו למשנֶה. (ב) תקפו - כמו "את כל תוקף" (אס' ט , כט). ופרשת - מגזרת "כי לא פורש" (במ' טו , לד). המלך - כאחד בחשבון , שאין דומה לו; וה"משנה" (להלן , ג) - כמספר 'שנַים' , וה"שליש" (מ"ב ז , ב) תחתיו כ'שלשה'. (ג) ורצוי לרב אחיו - כי אין יכולת באדם לרַצות הכל , בעבור קנאת האחים. דורש טוב לעמו - די לו שיעשה טוב לאשר ידרשנו מעמו; והנה הוא היה דורש לעשות טוב. זרעו - הם בניו ובני בניו. ולעולם הבנים יפחדו מאביהם; והוא היה דובר שלום בתחלה אפילו לבניו שהם כעבדיו , ואף כי לעמו. והנה הזכיר הכתוב גודל מעלתו וענותו , כאשר הזכיר כן על משה אדונינו: "והאיש משה עניו מאד מכל האדם" (במ' יב , ג). נשלמה מגילת אסתר בת אביחיל , הודות תמיד לאל המאזרני חיל (ע"פ תה' יח , לג).