מאגר הכתר דברים פרק יח עם פירוש ראב"ע

פרק יח
[שלישי] [א] לֹא־יִ֠הְיֶה לַכֹּהֲנִ֨ים הַלְוִיִּ֜ם כָּל־שֵׁ֧בֶט לֵוִ֛י חֵ֥לֶק וְנַחֲלָ֖ה עִם־יִשְׂרָאֵ֑ל אִשֵּׁ֧י יְהוָ֛ה וְנַחֲלָת֖וֹ יֹאכֵלֽוּן:
[ב] וְנַחֲלָ֥ה לֹא־יִֽהְיֶה־לּ֖וֹ בְּקֶ֣רֶב אֶחָ֑יו יְהוָה֙ ה֣וּא נַחֲלָת֔וֹ כַּאֲשֶׁ֖ר דִּבֶּר־לֽוֹ: ס
[ג] וְזֶ֡ה יִהְיֶה֩ מִשְׁפַּ֨ט הַכֹּהֲנִ֜ים מֵאֵ֣ת הָעָ֗ם מֵאֵ֛ת זֹבְחֵ֥י הַזֶּ֖בַח אִם־שׁ֣וֹר אִם־שֶׂ֑ה וְנָתַן֙ לַכֹּהֵ֔ן הַזְּרֹ֥עַ וְהַלְּחָיַ֖יִם וְהַקֵּבָֽה:
[ד] רֵאשִׁ֨ית דְּגָנְךָ֜ תִּירֹשְׁךָ֣ וְיִצְהָרֶ֗ךָ וְרֵאשִׁ֛ית גֵּ֥ז צֹאנְךָ֖ תִּתֶּן־לֽוֹ:
[ה] כִּ֣י ב֗וֹ בָּחַ֛ר יְהוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ מִכָּל־שְׁבָטֶ֑יךָ לַעֲמֹ֨ד לְשָׁרֵ֧ת בְּשֵׁם־יְהוָ֛ה ה֥וּא וּבָנָ֖יו כָּל־הַיָּמִֽים: ס
[רביעי] [ו] וְכִֽי־יָבֹ֨א הַלֵּוִ֜י מֵאַחַ֤ד שְׁעָרֶ֙יךָ֙ מִכָּל־יִשְׂרָאֵ֔ל אֲשֶׁר־ה֖וּא גָּ֣ר שָׁ֑ם וּבָא֙ בְּכָל־אַוַּ֣ת נַפְשׁ֔וֹ אֶל־הַמָּק֖וֹם אֲשֶׁר־יִבְחַ֥ר יְהוָֽה:
[ז] וְשֵׁרֵ֕ת בְּשֵׁ֖ם יְהוָ֣ה אֱלֹהָ֑יו כְּכָל־אֶחָיו֙ הַלְוִיִּ֔ם הָעֹמְדִ֥ים שָׁ֖ם לִפְנֵ֥י יְהוָֽה:
[ח] חֵ֥לֶק כְּחֵ֖לֶק יֹאכֵ֑לוּ לְבַ֥ד מִמְכָּרָ֖יו עַל־הָאָבֽוֹת: ס
[ט] כִּ֤י אַתָּה֙ בָּ֣א אֶל־הָאָ֔רֶץ אֲשֶׁר־יְהוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ נֹתֵ֣ן לָ֑ךְ לֹא־תִלְמַ֣ד לַעֲשׂ֔וֹת כְּתוֹעֲבֹ֖ת הַגּוֹיִ֥ם הָהֵֽם:
[י] לֹא־יִמָּצֵ֣א בְךָ֔ מַעֲבִ֥יר בְּנֽוֹ־וּבִתּ֖וֹ בָּאֵ֑שׁ קֹסֵ֣ם קְסָמִ֔ים מְעוֹנֵ֥ן וּמְנַחֵ֖שׁ וּמְכַשֵּֽׁף:
[יא] וְחֹבֵ֖ר חָ֑בֶר וְשֹׁאֵ֥ל אוֹב֙ וְיִדְּעֹנִ֔י וְדֹרֵ֖שׁ אֶל־הַמֵּתִֽים:
[יב] כִּֽי־תוֹעֲבַ֥ת יְהוָ֖ה כָּל־עֹ֣שֵׂה אֵ֑לֶּה וּבִגְלַל֙ הַתּוֹעֵבֹ֣ת הָאֵ֔לֶּה יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ מוֹרִ֥ישׁ אוֹתָ֖ם מִפָּנֶֽיךָ:
[יג] תָּמִ֣ים תִּֽהְיֶ֔ה עִ֖ם יְהוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ:
[חמישי] [יד] כִּ֣י׀ הַגּוֹיִ֣ם הָאֵ֗לֶּה אֲשֶׁ֤ר אַתָּה֙ יוֹרֵ֣שׁ אוֹתָ֔ם אֶל־מְעֹנֲנִ֥ים וְאֶל־קֹסְמִ֖ים יִשְׁמָ֑עוּ וְאַתָּ֕ה לֹ֣א כֵ֔ן נָ֥תַן לְךָ֖ יְהוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ:
[טו] נָבִ֨יא מִקִּרְבְּךָ֤ מֵאַחֶ֙יךָ֙ כָּמֹ֔נִי יָקִ֥ים לְךָ֖ יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֑יךָ אֵלָ֖יו תִּשְׁמָעֽוּן:
[טז] כְּכֹ֨ל אֲשֶׁר־שָׁאַ֜לְתָּ מֵעִ֨ם יְהוָ֤ה אֱלֹהֶ֙יךָ֙ בְּחֹרֵ֔ב בְּי֥וֹם הַקָּהָ֖ל לֵאמֹ֑ר לֹ֣א אֹסֵ֗ף לִשְׁמֹעַ֙ אֶת־קוֹל֙ יְהוָ֣ה אֱלֹהָ֔י וְאֶת־הָאֵ֨שׁ הַגְּדֹלָ֥ה הַזֹּ֛את לֹא־אֶרְאֶ֥ה ע֖וֹד וְלֹ֥א אָמֽוּת:
[יז] וַיֹּ֥אמֶר יְהוָ֖ה אֵלָ֑י הֵיטִ֖יבוּ אֲשֶׁ֥ר דִּבֵּֽרוּ:
[יח] נָבִ֨יא אָקִ֥ים לָהֶ֛ם מִקֶּ֥רֶב אֲחֵיהֶ֖ם כָּמ֑וֹךָ וְנָתַתִּ֤י דְבָרַי֙ בְּפִ֔יו וְדִבֶּ֣ר אֲלֵיהֶ֔ם אֵ֖ת כָּל־אֲשֶׁ֥ר אֲצַוֶּֽנּוּ:
[יט] וְהָיָ֗ה הָאִישׁ֙ אֲשֶׁ֤ר לֹֽא־יִשְׁמַע֙ אֶל־דְּבָרַ֔י אֲשֶׁ֥ר יְדַבֵּ֖ר בִּשְׁמִ֑י אָנֹכִ֖י אֶדְרֹ֥שׁ מֵעִמּֽוֹ:
[כ] אַ֣ךְ הַנָּבִ֡יא אֲשֶׁ֣ר יָזִיד֩ לְדַבֵּ֨ר דָּבָ֜ר בִּשְׁמִ֗י אֵ֣ת אֲשֶׁ֤ר לֹֽא־צִוִּיתִיו֙ לְדַבֵּ֔ר וַאֲשֶׁ֣ר יְדַבֵּ֔ר בְּשֵׁ֖ם אֱלֹהִ֣ים אֲחֵרִ֑ים וּמֵ֖ת הַנָּבִ֥יא הַהֽוּא:
[כא] וְכִ֥י תֹאמַ֖ר בִּלְבָבֶ֑ךָ אֵיכָה֙ נֵדַ֣ע אֶת־הַדָּבָ֔ר אֲשֶׁ֥ר לֹא־דִבְּר֖וֹ יְהוָֽה:
[כב] אֲשֶׁר֩ יְדַבֵּ֨ר הַנָּבִ֜יא בְּשֵׁ֣ם יְהוָ֗ה וְלֹֽא־יִהְיֶ֤ה הַדָּבָר֙ וְלֹ֣א יָבֹ֔א ה֣וּא הַדָּבָ֔ר אֲשֶׁ֥ר לֹא־דִבְּר֖וֹ יְהוָ֑ה בְּזָדוֹן֙ דִּבְּר֣וֹ הַנָּבִ֔יא לֹ֥א תָג֖וּר מִמֶּֽנּוּ: ס

פרק יח
(א-ג) לא יהיה לכהנים הלוים - כאשר הזכיר משפטי המלך , שהוא השופט , הזכיר גם משפט הכהנים , שהם מורי התורה. ואחר שאמר שאין להם נחלה , יקחו מאת הזובח הזרוע והלחיים והקבה: הזרוע - מהגוף , והלחיים והלשון ביניהם - מהראש , והקבה - מהקרב. ודרך דרש: כי הכהן שוחט השלמים: הזרוע - שכר זרועו בשחיטה , והלחיים - שכר הברכה , והקבה - שכר הבדיקה. ועל דרך הפשט: כי אלה טובים - מהשלשה (הגוף , הראש והקרב). (ו-ז) גם הזכיר דבר הלוי , כי גם הם יורו התורה בשערים; והעד: דברי הימים (ראה דה"ב יז , ח - ט). (ח) לבד ממכריו - יש אומרים שהוא כמו "מאת מכריכם" (מ"ב יב , ח) , בדרך מעט רחוקה , ולא אבה (ע"פ שו' יט , י) הדקדוק; רק הוא מגזרת "וכי תמכרו ממכר" (וי' כה , יד). והטעם , כי אם מכר ביתו שירש מאבותיו , כאשר כתוב "ויצא ממכר בית ועיר אחזתו" (שם , לג) - זה פירוש על האבות - לא יאמר לו: הנה יש לך , לא תאכל חלק כחלק! וכאשר השלים להזכיר דבר השופט (ראה דב' יז , ח ואי') והכהן , הזכיר דבר הנביא (ראה להלן , טו ואי'). (י) מעביר בנו - עבודה היתה , כי יש גם היום בימינו גוים רבים עובדי אש. קוסם קסמים - יתכן היותו שם כלל , ופירושו: חותכי משפט , האומרים כי כן יהיה בלא ספק; וכן "גזרין" (דנ' ב , כז). וקרוב ממנו "קסם על שפתי מלך" (מש' טז , י). והפרט: מעונן ומנחש ומכשף. גם יתכן להיותו שם פרט להוברי שמים (ראה יש' מז , יג) , וטעם: קסמים שיש במשפטי הכוכבים הנקראים ראשונים ושניים. מעונן ומנחש - פרשתיו (וי' יט , כו). ומכשף - כן (שמ' ז , יא). (יא) וחובר חבר - אלה האומרים שיחברו השדים. אוב וידעוני - פרשתיו (וי' יט , לא). ודורש אל המתים - כהולכים אל בית הקברות ולוקחי עצם אדם מת , ובעבור מחשבתו ושגעונו תֵרָאה לו דמות צורות בחלום , גם בהקיץ. (יב-יג) וכל אלה תועבות , כי האמת - להיות לב אדם תמים עם בוראו. וכאשר ישען על חכמתו , לבקש האמת ומה שיהיה חוץ מהשם , הנה לבו חסר , כי הוא משובש. והרוצה לדרוש - ידרוש מהשם על פי נביא. על כן כתוב אחריו "נביא מקרבך" (להלן , טו) - זה יהושע; והעד , שאמר "אליו תשמעון" (שם) , וכתוב "וישמעו אליו בני ישראל" (דב' לד , ט). ועוד ראיה אחרת , כי לא מצאנו נביא שנכנס עם ישראל כי אם יהושע. גם יתכן להיות זה כלל לכל נביא שיקום אחר משה. (טו) כמוני - שהוא נביא השם , לא "מנחש" (לעיל , י). (יט) אנכי אדרוש מעמו - והנה מיתתו בידי שמים; והעד: האיש אשר לא שמע אל דברי הנביא שאמר "הכני נא" (מ"א כ , לה) , ושם כתוב "בדבר יי'" (שם); וכבר היה נביא נודע. (כב) אשר ידבר הנביא - גם כן דבר ירמיהו , בבוא דבר הנביא בזמן שיאמר (ראה יר' כח , ט). ואחר שהשלים לבאר דברי המעוננים שהיו בארץ (ראה לעיל , יד) , והיא דרך עבודה זרה , הזהיר שלא ישפך "דם נקי" (דב' יט , י) בארץ; והטעם , שתהיה הארץ טהורה מתועבות המעוננים , גם לא תהיה טמאה בדם נקי.